Hoppa till innehållet

Vad gäller om jag träffat någon med covid-19?

Svar:

Smitta kan spridas från personer med eller utan symptom. Bedömningen är dock att smittspridningen från personer utan symtom är liten i jämförelse med smittspridningen från personer med symptom.

Du som träffat en person med covid-19 ska iaktta råden som Folkhälsomyndigheten ger för att motverka smittspridning och vara uppmärksam på tidiga tecken på sjukdom:

  • Var uppmärksam på om du inom 14 dagar får symptom såsom förkylning, hosta, feber, huvudvärk, muskelvärk, andningsbesvär eller förlust av lukt- och smaksinne.
  • Var noggrann med att tvätta händerna och hosta/nysa i armvecket eller i en näsduk.
  • Fundera över vilka sociala aktiviteter som är nödvändiga och som du eventuellt kan avstå ifrån att träffa personer som är över 70 år.
  • Så länge du är symptomfri kan du arbeta som vanligt, men arbetar du inom hälso- och sjukvård eller omsorg, bör du informera din arbetsgivare om att du utsatts för smitta.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten. 

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Alla digitala besök är kostnadsfria. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen