Recept och receptförnyelse

Skriver Doktor24 ut recept?

Ja det gör vi, om läkaren bedömer att du är i behov av receptbelagd medicin.

Vi arbetar utifrån nationella riktlinjer och anvisningar från läkemedelsverket. Våra läkare skriver inte ut narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel, biologiska läkemedel, cellgifter, hormoner eller andra ovanliga dyra läkemedel som du får förskrivet av din specialistläkare.

Vad gäller för förskrivning av antibiotika?

I det fall våra läkare bedömer att du är i behov av antibiotika kan du få recept utskrivet men vi jobbar aktivt med att följa nationella riktlinjer för antibiotikaförskrivning enligt STRAMA-gruppen. Därför kommer vi oftast att vilja ta provtagning före eventuell antibiotikaförskrivning.

Det kan även innebära att vi hänvisar dig till fysiska vårdgivare när läkaren bedömer att du behöver fysisk undersökning eller provtagning när vi själva inte har möjlighet att beställa prover där du geografiskt befinner dig.

Hur förnyar man recept?

I några enkla steg kan läkare hos Doktor24 hjälpa till att förnya ditt recept via chatt.

  1. I sökfältet skriver du in receptförnyelse eller förnya recept. Du får nu svara på några frågor och ange det läkemedel du vill förnya. Du kan ange upp till 4 läkemedel åt gången.
  2. Logga in med mobilt BankID och betala. Läkarbesök kostar 0 kronor för vuxna.
  3. Chatta med en läkare som kan förnya receptet.

Kan Doktor24 förnya mitt recept?

Ja, om du hämtat ut läkemedlet under de senaste 15 månaderna och läkaren gör bedömningen att du är i behov av fortsatt medicinering. Läkaren gör även en bedömning av hur stor mängd läkemedel som kan skrivas ut och om flera uttag av läkemedlet är möjligt. Receptförnyelse kostar 0 kr för vuxna och barn.

Vi förnyar inte följande mediciner:

  • Läkemedel som inte hämtats ut de senaste 15 månaderna.
  • Beroendeframkallande: till exempel Imovane, Stesolid, Oxascand, Concerta, Lyrica.
  • Opioider/smärtstillande: Oxynorm, Citodon, Tramadol, Cocillana.
  • Licens-/specialistpreparat: till exempel Gabapentin, Isotretionin.
  • Preparat avsedda för infusion och injektionsbehandling (undantag Insulin, Epipen, Fragmin, Klexane).

Betalar jag om Doktor24 inte kan förnya mitt recept?

Om vi inte kan hjälpa dig så återbetalar vi besöket. Du betalar alltså inte om vi inte kan förnya ditt recept. Skicka ett mejl till support@doktor24.se om du inte fått besöket krediterat.

Hur ser jag att jag fått mitt recept?

Du kan gå till valfritt apotek online som har recepthantering och logga in med ditt BankID för att se de läkemedel du fått utskrivna.

Var hämtar jag ut mitt recept?

Du kan hämta ut receptet i valfritt apotek i Sverige eller beställa hem medicinerna online.

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.