Hoppa till innehållet

Vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund

Vaccination mot mässling, röda hund och påssjuka ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet (MPR-vaccin). Om du inte vaccinerats mot dessa sjukdomar som barn kan du vaccinera dig i vuxen ålder.

Tillsammans med Apoteket

Då ska du vaccinera dig

Mässling

Planerar du en utlandsresa och du inte tidigare haft eller blivit vaccinerad mot mässling så är det mycket angeläget att du låter vaccinera dig. Risken för ovaccinerade att få mässling är påtaglig vid utlandsresor – även inom Europa.

Påssjuka

Om du inte har vaccinerat dig mot påssjuka som barn kan du vaccinera dig mot sjukdomen i vuxen ålder. Vaccinet mot påssjuka ges tillsammans med skydd mot mässling och röda hund. För närvarande finns det inte något separat vaccin mot bara påssjuka tillgängligt i Sverige.

Röda hund

Planerar du en utlandsresa till ett land var röda hund är vanligt förekommande rekommenderas du att ser över ditt skydd. För dig som är gravid är detta extra viktigt då sjukdomen kan skada fostret.

Priser

Har du frågor om vaccin? Kontakta vår vaccinationsrådgivning.

Vaccination

Vuxen

Barn

Mässling, påssjuka och röda hund MPR-vaccin

Vuxen 550 kr / dos

Barn 550 kr / dos

Vaccinationsrådgivning Inför ditt besök

Vuxen 0 kr

Barn 0 kr

Vaccinera dig här

Vi hjälper dig på över 60 apotek i landet. Hitta ditt närmaste apotek i listan nedan och boka en tid som passar dig eller kom förbi på drop-in (i mån av tid).

Apoteket Örnen, Nygatan 12, Örnsköldsvik

Välkommen att boka tid eller kom på drop-in (i mån av tid).

Öppettider
• Måndag 10:00-17:00 v.11,14,16,17
• Tisdagar 09:00-16:00 v. 10,11,13,14,15,16,17,18
• Onsdagar 10:00-17:00 v.10,11,13,14,15,16,17
• Torsdagar 10:00-17:00 v.10,14,15,17
• Fredagar 10:00-17:00 v.13

Lunchstängt 12:00-12:30 Tisdagar
Lunchstängt 13:30-14:00 Övriga dagar

Avviknade öppettider:


Vi vaccinerar inte mot covid-19 på Apoteket.

Boka tid

Apoteket Lillänge, Chaufförvägen 27A, Östersund

Välkommen att boka tid eller kom på drop-in (i mån av tid).

Öppettider:
• Tisdag 10:00-17:00
• Onsdag 10:00-17:00
• Torsdag 10:00-17:00

Lunchstängt 13:00-13:30

Avvikande öppettider:
Extra öppet 17/4, 24/4, 8/5, 15/5, 22/5, 29/5
Stängt 15/6 + v.25 + 27/6

Vi vaccinerar inte mot covid-19 på Apoteket.

Boka tid

Tryggt och enkelt

Tidsbokning & drop-in

Vi erbjuder i första hand bokning. I mån av tid hjälper vi dig via drop-in.

Se öppettider

Trygg vaccination

Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för covid-19 och har extra rutiner för rengöring. Vaccinationen sker avskilt och utförs av erfarna sköterskor.

Läs mer

Vi påminner dig

Efter vaccinationen kan du luta dig tillbaka. Vi skickar ett sms när det är dags för påfyllning. Hämta hem appen för att hålla koll på dina vaccinationer

Hämta app

Vaccinationsintervall

Barn

Inom det allmänna vaccinationsprogrammet ger barn två doser av MPR-vaccinet. Den första dosen ges vid 18 månaders ålder och den andra dosen ges i årskurs ett eller två.

Vuxen
Vid vaccination i vuxen ålder ges doserna med minst fyra veckors mellanrum. Däremot är det en fördel, för att uppnå ett långvarigt skydd, om de två doserna tas med ungefär 5 års mellanrum.

vaccinera dig inför sommaren

Vad är mässling, påssjuka och röda hund?

Mässling, röda hund och påssjuka är tre olika sjukdomar som är vanligast hos barn. Vaccination mot sjukdomarna ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet och ges genom det så kallade MPR-vaccinet. Tack vare barnvaccinationsprogrammet är mässling, röda hund och påssjuka numera ovanlig i Sverige. I länder med låg vaccinationstäckning är sjukdomarna mer förekommande.

Mässling
Symtomen som mässling ger kännetecknas av de utslag som uppstår på huden. Inkubationstiden från det att du smittats tills dess att du är sjuk är 7-8 dagar, ofta runt 10 dygn. Hos spädbarn är dödligheten hög.

Läs mer om mässling

Påssjuka
Virussjukdomen påssjuka kallas för parotit och orsakas av parotitvirus. Sjukdomen ger bland annat symtom som svullna spottkörtlar som gör att kinderna svullnar upp och liknar påsar. Inkubationstiden för sjukdomen är vanligtvis mellan två till tre veckor. Ungefär hälften av de som smittas av parotitvirus får symtom. 

Läs mer om påssjuka

Röda hund
Sjukdomen ger oftast lindriga besvär som feber, snuva, hosta och hudutslag men uppstår sjukdomen vid en graviditet kan viruset skada fostret. Inkubationstiden från det att du smittats tills dess att de första symtomen bryter ut är vanligtvis mellan två till tre veckor.

Läs mer om röda hund

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet.

Fråga oss om vaccin

Våra vaccinationsrådgivande sjuksköterskor svarar på frågor om diverse vaccinationer. Boka gärna in din nästa vaccinationstid under samtalet. Om du endast vill boka en tid utan att ha specifika frågor om vaccinet ska du istället kontakta Doktor24s kundsupport.

Vi besvarar inte frågor om resevaccin och covidvaccin, se 1177 för dessa.

Telefonnummer: 010-410 23 19
Öppettider för inringning är 07:00-20:00, helgfri mån-fre.
Lämna dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom 24 timmar.

Välkommen!

Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om vaccination.

Läs mer om vaccination

På vår hälsoblogg kan du läsa artiklar om vanliga symtom, sjukdomar och egenvårdsråd samt göra gratis självtester.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen