Hoppa till innehållet

3 anledningar att vaccinera sig mot TBE i höst

Med höst kommer svampplockning och härliga skogspromenader. Men glöm inte att vaccinera dig mot TBE om du ska vara ute i naturen. Den milda vintern har gett en fästingrik sommar och det omväxlande sommarvädret har gynnat fästingarna ytterligare. Det finns inget botemedel för TBE och sjukdomen kan leda till allvarliga tillstånd som till exempel hjärninflammation.

Vaccinera dig hos Doktor24 på utvalda apotek runt om i landet.

3 anledningar att vaccinera dig mot TBE i höst

1. Fästingsäsongen fortsätter in på hösten

Fästingar är aktiva så länge temperaturen är +5 grader eller högre. Med de pågående klimatförändringarna kan du numera hitta fästingar i naturen till och med december/januari i södra och mellersta Sverige.

Nu smyger hösten sig på, som för många betyder svamp- och bärplockning i skogen. Men fästingsäsongen fortsätter och det är viktigt att du vaccinerar dig mot TBE.

– Det skrivs inte så mycket i media om TBE i år, sjukdomen har hamnat lite i skuggan av Coronapandemin. Men fästingar tar inte semester, det är en allvarlig sjukdom men lätt att skydda sig med vaccin. Det är viktigt att ha koll på sitt skydd och när det är dags att fylla på med nästa dos, säger Rolf Gustafson, läkare på Doktor24 och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi.

2. Du har ett skydd redan efter de första doserna

Grundvaccinet för TBE består vanligtvis av 3 doser, men redan efter de första sprutorna har du ett visst skydd mot sjukdomen. När du vaccinerar dig hos oss får du alltid en påminnelse när det är dags att ta nästa dos.

 • Dos 1: Tas när som helst på året.
 • Dos 2: Tas 1–3 månader efter dos 1.
 • Dos 3: Tas 5–12 månader efter dos 2.
 • Påfyllnad: Tas 3 år efter dos 3 och därefter vart 5e år.

Om du missat att ta en spruta efter grundskyddet, behöver du inte börja om på nytt. Det räcker med att fortsätta med nästa spruta.

Påbörjar du din vaccination som 50 år eller äldre? Då behöver du ta 1 extra dos 2 månader efter dos 2.

3. Det finns inget botemedel mot sjukdomen

Antalet TBE-fall har ökat drastiskt i år jämfört med samma period förra året. De flesta som smittas med TBE får influensaliknande symptom så som:

 • Feber
 • Muskelvärk
 • Huvudvärk

Hos ungefär en tredjedel av alla som smittas sprids viruset vidare till centrala nervsystemet. Cirka 40 procent av dessa kan få långvariga eller livslånga besvär med följande symptom:

 • Trötthet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Nedsatt hörsel
 • Balansstörningar

Vad är TBE?

TBE står för fästingburen hjärninflammation och är en virussjukdom som sprids via fästingar. Det finns inget botemedel mot sjukdomen men vaccin ger ett gott skydd. Majoriteten av alla TBE-fall kommer från Stockholm, Uppsala och Södermanlands kusttrakter, men förekommer även på många andra ställen i Sverige. Läs mer om TBE här. 

Vaccinera dig hos Doktor24

Tillsammans med Apoteket erbjuder Doktor24 vaccination via drop-in mot bland annat TBE, lunginflammation, bältros, säsongsinfluensa och inför utlandsresa. Vaccinationstjänsten finns på 60 apotek runt om i landet.

Så går det till:

 1. Hitta ditt närmaste apotek
  På vissa orter finns vaccinationstjänsten på flera apotek.
 2. Se öppettider för drop-in
  Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider.
 3. Fyll i en hälsodeklaration
  Innan ditt besök behöver du svara på några frågor om din hälsa. I hälsodeklarationen anger du även vilket vaccin ditt besök gäller. Fyll i en hälsodeklaration för alla som ska vaccinera sig.
 4. Ta en kölapp
  Sjuksköterskan hämtar dig när det är din tur, se till att du är där i tid.

Ha gärna legitimation och betalkort redo.

Betalningen sker under besöket med kort eller swish. Vi kan inte ta emot kontant betalning.

Redaktör: Lycke Ramel, Doktor24

Granskad av: Rolf Gustafson, Medical Director Vaccines, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen