Hoppa till innehållet

Fästingbett – vanliga symtom på borrelia

Borrelia orsakas av en bakterie som sprids till människor via fästingar under perioden mars till november i sydliga Sverige. Sjukdomen kan ge många olika symtom men det vanligaste är att du märker en röd ring kring fästingbettet. Du kan kolla upp ditt fästingbett via mobilen hos Doktor24.

Så känner du igen borrelia

Det vanligaste symtomet på borrelia är att du får ett rött utslag större än 5 cm i diameter som ser ut som en ring kring fästingbettet – det kallas Erythema Migrans. Utslaget dyker upp 1 dag till 4 veckor efter att du blivit biten.

Ringen börjar som ett rött märke kring bettet och växer sig större och bleknar i mitten. Ungefär hälften av alla som får borrelia får det här utslaget. Du kan också få flera utslag samtidigt.

Kolla upp fästingbett

Du kan enkelt kolla upp fästingbett hos Doktor24 och få hjälp med behandling vid borreliautslag. Här får du hjälp av en läkare som gör en bedömning av ditt bett och ger rådgivning och behandling vid borrelia.

borreliainfektion symptom

Symtom vid borrelia

Om du inte får behandling kan borrelia efter några veckor till månader spridas till ditt nervsystem eller till dina leder. Båda tillstånden går att behandla men det tar längre tid och symtomen kan finnas kvar lång tid efter att sjukdomen är botad.

Symtom på att sjukdomen har spridit sig till ditt nervsystem:

 • Du har huvudvärk.
 • Du har värk i muskler och ledvärk i nacke, armar, rygg och/eller ben. Värken är värst nattetid.
 • Du får en tillfällig förlamning, oftast i ansiktet vilket visar sig som att halva ansiktet “hänger”.
 • Du får känselbortfall i vissa delar av kroppen.
 • Din aptit blir sämre.

Symtom från dina leder

 • En eller flera av dina leder svullnar upp, oftast knäleden.
 • Svullnaden stannar i dagar till veckor och kan återkomma med lång tids mellanrum.
 • Du kan ha ont i muskler och leder även när svullnaden försvunnit.

Snabb hjälp

Träffa läkarepsykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Så tar du reda på om du har borrelia

Om du har en typisk röd ring räcker det oftast med att en läkare tittar på den för att ge dig en diagnos och behandling. Om du har andra symtom som skulle kunna bero på att en infektion har spridit sig till ditt nervsystem eller dina leder kan du få lämna ett blodprov och ibland ett prov på din ryggmärgsvätska eller ledvätska.

Så skyddar du dig mot borrelia

Det finns inget vaccin som skyddar mot borrelia. Cirka 0,5-3 % av alla fästingbett leder till en borreliainfektion. Trots det är det viktigt att du skyddar dig så gott det går:

 • Klä dig så att fästingarna inte kommer åt din hud, bär långärmat, långbyxor och stövlar när du är ute i naturen.
 • Använd mygg- och fästingmedel som innehåller ämnet DEET.
 • Ha en “fästingkontroll” varje kväll efter att du har varit ute i naturen där du går igenom hela kroppen. Var noga med att kolla hårfästet och runt öronen på barn.
 • Plocka bort fästingar så fort du ser dom och sök läkare om du får symtom.

Fakta om borrelia

Borrelia är precis som TBE en sjukdom som sprids via fästingar. När du har blivit biten tar det oftast över ett dygn innan infektionen sprider sig från fästingen till dig. I undantagsfall kan det ske efter endast några timmar men risken är lägre om du plockar bort fästingen inom 24 timmar efter att den har bitit sig fast. Du kan få borrelia flera gånger.

Grönt draperi

Vaccinera dig mot TBE

TBE är en hjärninflammation som sprids via fästingar. Det är en allvarlig sjukdom som går att vaccinera sig mot. Något som är otroligt viktigt för både vuxna och barn över ett år som vistas i naturen under sommarhalvåret.

Vaccinera dig mot TBE hos Doktor24. Våra sköterskor hjälper dig på över 60 apotek i hela landet.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Granskare: Doktor24’s medicinska team

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen