Hoppa till innehållet
En tecknad spruta med en fallskärm

Vaccination mot covid-19

På uppdrag av Region Stockholm och Västra Götaland vaccinerar vi mot covid-19. Läs mer om vad som gäller i din region.

Från och med v.42 och framåt vaccinerar vi med det senaste uppdaterade vaccinet mot covid-19.

Så bokar du tid

Alla Sveriges regioner arbetar med vaccination mot covid-19. Varje region har olika bokningssystem och det är därför viktigt att du håller dig uppdaterad på din regions hemsida.

Stockholm

Information om vaccination mot covid-19 i Region Stockholm.

Här vaccinerar med det senaste uppdaterade vaccinet mot covid-19.

Läs mer

Västra Götaland

Information om vaccination mot covid-19 i Göteborg, Lidköping och Skövde.

Här vaccinerar med det senaste uppdaterade vaccinet mot covid-19.

Läs mer
Rolf Gustafson en läkare

Experten om covid-19

Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24 reder ut ett par frågor om påfyllnadsdoserna.

Varför avtar effekten av de tidigare doserna?
När vi vaccinerar oss triggas vår immunförsvar igång och bildar antikroppar och aktiverar T-celler som kan stå emot viruset. Med tiden avtar antikropparnas styrka och vi behöver därför fylla på men en ny dos för att igen aktivera och sätta fart på immunförsvaret. Det resulterar i ännu högre antikroppsnivåer och bättre aktiverade T-celler än efter den andra vaccindosen.

Varför är det viktigt att ta påfyllnadsdoserna?
En påfyllnadsdos gör att du bildar väldigt mycket mer antikroppar och aktiverade T-celler mot viruset. Det bidrar till att ytterligare stärka ditt skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Trots att vaccinet inte skyddar dig mot att smittas av varianten omnikron så bidrar vaccinet till att du slipper insjukna eller får lindrigare symptom. Med lindrigare symptom utsöndrar du också mindre virus från luftvägarna vilket gör att du även blir mindre smittsam. Sammanfattningsvis gör den tredje dosen att du inte blir lika sjuk om du smittas av covid-19 samt att du bidrar till att minska smittspridningen i samhället.

Tecknad illustration av frågor och svar

Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om vaccination mot covid-19.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen