Hoppa till innehållet

Vaccination mot covid-19

På uppdrag av Region Stockholm, Region Uppsala och Västra Götaland vaccinerar vi mot covid-19. Läs mer om vad som gäller i din region.

Så bokar du tid

Alla Sveriges regioner arbetar med vaccination mot covid-19. Varje region har olika bokningssystem och det är därför viktigt att du håller dig uppdaterad på din regions hemsida.

Uppsala

Information om vaccination mot covid-19 i Region Uppsala.

Läs mer

Stockholm

Information om vaccination mot covid-19 i Region Stockholm.

Läs mer

Västra Götaland

Information om vaccination mot covid-19 i Göteborg, Lidköping och Skövde.

Läs mer

Experten om covid-19

Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24 reder ut ett par frågor om påfyllnadsdoserna.

Varför avtar effekten av de tidigare doserna?
När vi vaccinerar oss triggas vår immunförsvar igång och bildar antikroppar och aktiverar T-celler som kan stå emot viruset. Med tiden avtar antikropparnas styrka och vi behöver därför fylla på men en ny dos för att igen aktivera och sätta fart på immunförsvaret. Det resulterar i ännu högre antikroppsnivåer och bättre aktiverade T-celler än efter den andra vaccindosen.

Varför är det viktigt att ta påfyllnadsdoserna?
En påfyllnadsdos gör att du bildar väldigt mycket mer antikroppar och aktiverade T-celler mot viruset. Det bidrar till att ytterligare stärka ditt skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Trots att vaccinet inte skyddar dig mot att smittas av varianten omnikron så bidrar vaccinet till att du slipper insjukna eller får lindrigare symptom. Med lindrigare symptom utsöndrar du också mindre virus från luftvägarna vilket gör att du även blir mindre smittsam. Sammanfattningsvis gör den tredje dosen att du inte blir lika sjuk om du smittas av covid-19 samt att du bidrar till att minska smittspridningen i samhället.

Provtagning & reseintyg

Du som är symtom- och smittfri kan ta ett antigentest för att snabbt se att du är frisk från covid-19. Vi hjälper dig med friskintyg/reseintyg inför din resa.

  • Antigentest med reseintyg
  • Svar inom 3 timmar
  • Vi utför inte PCR-testning. Har du fått hem ett test-kit från oss innan år 2021, kan ditt test inte analyseras. Vi hänvisar dig till 1177.

Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om vaccination mot covid-19.

VACCINE_FORWARD_logo

Ingen är säker förrän alla är säkra

Mer än 2 miljarder människor bor i länder som inte har råd att vaccinera sin befolkning mot covid-19 – inte ens de som jobbar inom hälso- och sjukvård.

För att världen ska komma på fötter igen behöver alla hjälpas åt. Nu kan du bidra till inköp och distribution av covid-vaccin till 92 av världens fattigaste länder.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen