Hoppa till innehållet

Vaccinera dig mot TBE

TBE är en hjärninflammation som sprids via fästingar. Det är en allvarlig sjukdom som går att vaccinera sig mot. Grundvaccinationen består av tre doser som du tar i olika intervaller. I den här artikeln kan du läsa mer om hur det går till.

Skydda dig mot TBE med vaccinering

TBE, fästingburen hjärninflammation, är ett virus som sprids via fästingar, men det är inte alla fästingar som bär på viruset. Det uppskattas att ungefär 2 av 100 fästingar kan ge TBE. För vuxna finns det två olika vaccin som skyddar mot TBE. De är FSME-IMMUN Vuxen och Encepur. Barn ges FSME-IMMUN Junior eller Encepur Barn.

Om du har följt vaccinationsschemat – och det alltså inte har gått för lång tid mellan doserna – har du ett bra skydd mot TBE. Men det är viktigt att komma ihåg att fylla på vaccinet när du ska.

Behöver jag vaccinera mig?

Om du bor eller vistas mycket i naturen där det finns många TBE-infekterade fästingar och ofta blir fästingbiten rekommenderas du att vaccinera dig mot TBE. Riskområden är till exempel Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.

Grundvaccinationen består av 3 doser

När du vaccinerar dig mot TBE börjar du med en så kallad grundvaccination. Grundvaccinationen består av tre doser. De två första doserna tar du med 1-3 månaders mellanrum. Den tredje dosen kan du ta tidigast 5 månader och högst 12 månader efter den andra dosen.

För att förbättra vaccinationsskyddet för personer över 50 år ges en extra dos två månader efter dos två. Grundvaccineringen innefattar då totalt 4 doser det första året och ges månad 0, 1, 3 och efter 5-12 månader.

Du behöver fylla på vaccineringen med en dos tre år efter avslutad grundvaccination. Därefter tar du en dos vart femte år.

Här kan du vaccinera dig

Du kan vaccinera dig på till exempel vårdcentraler, vaccinationskliniker och hos Apoteket som Doktor24 samarbetar med. I områden med många fästingar finns ibland mobila vaccinationscentraler under sommarsäsongen.

Priser för TBE-vaccin

Kostnaden för vaccinering varierar lite mellan olika vaccinationskliniker. På Apoteket kostar en dos 380 kronor för vuxna och 340 kronor för barn.

Skriven av: Sofia Wallsten

Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Ladda ner appen – få tillgång till vård 24/7

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt. Hämta den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen