Hoppa till innehållet

Influensa 2019/2020 – ska jag vaccinera mig?

Varje år får tusentals svenskar av influensa med symptom som hög feber, huvudvärk, torrhosta och muskelvärk. Om du tillhör en riskgrupp bör du vaccinera dig mot årets influensa för att minska risken att drabbas av följdsjukdomar och komplikationer.

– Om du tillhör en riskgrupp rekommenderas du att vaccinera dig mot influensa för att minska risken för följdsjukdomar och komplikationer. Du räknas till en riskgrupp om du är gravid efter vecka 16, har en kronisk sjukdom eller är äldre än 65 år, säger Annika Öberg, Specialistläkare i Allmänmedicin, Medicinsk expert hos Doktor24.

Läs mer om influensa.

Vaccinera dig hos Doktor24

Du kan vaccinera dig mot säsongsinfluensa hos Doktor24 på ett lokalt apotek. Vi erbjuder vaccination på cirka 60 apotek runt om i landet. Influensavaccineringen för 2019 pågår från den 19 november till februari 2020.

Så går det till:

 • Vuxna får vaccinet via en spruta i överarmen
 • Barn under 3 år får vaccinationssprutan i låret.
 • Barn 2-18 år kan få vaccinet som nässpray.
 • Det tar drygt 2 veckor innan du får ett skydd.
 • Skyddet håller i cirka 6-12 månader.
Annika Öberg, Specialistläkare i Allmänmedicin på Doktor24

Vanliga frågor om vaccination

Ska jag vaccinera mig om jag är gravid?

– Du kan bli mer sjuk av influensa om du är gravid från och med den andra trimestern. Efter graviditetsvecka 16 rekommenderas du därför att ta vaccinet innan influensasäsongen börjar. Vaccinet kan ge ett visst skydd till ditt nyfödda barn under den första tiden, säger Annika Öberg, Specialistläkare i Allmänmedicin.

Kan jag vaccinera mig även om jag inte tillhör en riskgrupp?

– Alla kan vaccinera sig mot influensa, men då risken för att du ska drabbas av en följdsjukdom är mycket liten så behöver du inte göra det. Om du ändå vill ta vaccinet kan du välja att betala för det själv, säger Annika.

Kan jag bli sjuk trots att jag vaccinerat mig?

– Ja, det finns en risk. Skyddseffekten av influensavaccin brukar uppskattas till 60% om du är ung och frisk. Influensaviruset förändras hela tiden, vilket gör det svårt för kroppen att få ett varaktigt skydd. Det är också därför man tar fram ett nytt vaccin varje år, säger Annika.

Kan jag vaccinera mig om jag är sjuk?

– Det beror på vad du drabbats av och hur pass sjuk du är. Du ska inte vaccinera dig om du har en infektion och feber. Om du däremot har en lindrig förkylning kan du vaccinera dig utan problem, säger Annika Öberg.

Blir jag sjuk av influensavaccinet?

– De virus som finns i influensavaccinet är döda och kan inte ge dig influensa eller göra dig sjuk. Vaccinet har nästan inga biverkningar som kan vara farliga. Du kan känna dig öm där du blivit stucken och eventuellt få lite feber eller muskelvärk. Dessa biverkningar brukar gå över av sig själv inom något dygn, säger Annika.

Om du tidigare reagerat allergiskt av tidigare vaccinering eller är allergisk mot ägg ska du rådgöra med läkare innan eventuell vaccination. Influensavaccinet rekommenderas inte heller till barn under 6 månader.

Riskgrupper

Om du tillhör en riskgrupp kan du i de flesta landsting få vaccineringen gratis eller till ett lägre pris.

Du tillhör riskgruppen om:

 • Du är över 65 år
 • Du är gravid efter vecka 16
 • Du är gravid innan vecka 16 och tillhör annan riskgrupp
 • Du eller ditt barn över 6 månader har:- Kronisk hjärtsjukdom
  – Kronisk lungsjukdom
  – Nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft
  – Diabetes mellitus (både typ 1 och typ 2)
  – Kronisk njursvikt
  – Kronisk leversvikt
  – Extrem övervikt
  – Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Du är närstående till någon i riskgruppen:

 • Du eller någon nära bor i omsorgsboende eller på sjukhem
 • Du jobbar i vården med riskgrupper
 • Du är nära eller träffar någon som inte bör få influensa

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen