Hoppa till innehållet

5 tips för att bli av med halsbränna

Drygt 1 av 10 vuxna har problem med halsbränna dagligen. Ofta kan det räcka med några enkla förändringar i matvanor och livsstil för att bli av med besvären.

5 saker du kan testa själv

1. Ändra din kost

Viss typ av mat kan ge halsbränna. Om du äter stora måltider, fet mat eller starkt kryddade rätter bör du försöka ändra din kost. Undvik mat som irriterar magslemhinnan som till exempel tomater, citrusfrukter, syrliga bär och läsk.

2. Skippa kvällsmålet

Undvik kvällsmål och att äta stora måltider sent då magens syraproduktion ökar under natten.

3. Minska stress

En del personer upplever att stress förvärrar halsbränna. Med hjälp av olika tekniker kan du ta reda på de utlösande faktorerna till stressen och försöka göra något åt det. I vår artikel 6 KBT-övningar mot stress tipsar vi om saker du själv kan göra för att motverka stress. Du kan även göra vårt stresstest helt kostnadsfritt.

Om du vill ha professionell hjälp så kan du träffa en psykolog hos Doktor24.

4. Gå ner i vikt

Om du är överviktig kan du få problem med halsbränna och sura uppstötningar då pressen på magmunnen ökar. Bär du på ett par extrakilon och tror att det kan ligga bakom halsbrännan kan det vara bra att antingen på egen hand eller med professionell hjälp försöka gå ner i vikt.

5. Sov med huvudet högt

Om du har problem med halsbränna på natten kan du testa att höja huvudändan. Magsyran får svårare att ta sig upp till matstrupen när du ligger med huvudet högre. Prova att lägga sova med en extra kudde och se om det hjälper!

När ska jag söka vård?

Om du har provat behandla halsbrännan på egen hand utan resultat kan du kontakta Doktor24 för att få hjälp med utredning och behandling.

Du ska även söka vård om du:

  • är över 45 år och inte har haft besvär av halsbränna och sura uppstötningar tidigare,
  • ar stora besvär av halsbrännan,
  • har svårt att svälja eller att maten fastnar när man sväljer, särskilt om besvären är nya,
  • har halsbränna och går ner i vikt eller
  • tidigare har fått behandling men besvären inte minskar.

Sök vård omgående om du har halsbränna och mycket ont i magen eller bröstet, eller om din avföring är svart.

Vad är halsbränna?

Halsbränna känns som smärtor från övre delen av magen eller hela vägen upp i halsen. Ibland förekommer även sura uppstötningar. Halsbränna, eller reflux som det även heter, är när syran från magsäcken åker upp genom övre magmunnen och tar sig till matstrupen. Slemhinnan i matstrupen blir irriterad av syran vilket resulterar i obehag och kan i förlängningen orsaka inflammation.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen