Hoppa till innehållet

Bota urinvägsinfektion på egen hand

Urinvägsinfektion (UVI) orsakas oftast av bakterier som har kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Vanliga symtom på urinvägsinfektion är känslan av att behöva kissa ofta, sveda i urinröret och smärta i nedre delen av magen. Urinvägsinfektion går ofta över av sig själv, men i vissa fall behövs behandling. 

Sök vård för urinvägsinfektion om:

  • Du är kvinna och har haft besvär av urinvägsinfektion i mer än 3 dagar.
  • Du är man och misstänker att du har blåskatarr (nedre urinvägsinfektion).
  • Du är under 15 år och misstänker att du har blåskatarr (nedre urinvägsinfektion).
  • Du är gravid eller nyligen har fött barn och misstänker att du har blåskatarr (nedre urinvägsinfektion).
  • Du har synligt blod i urinen.
  • Du misstänker sexuell smitta.

Vi hjälper dig när du har urinvägsinfektion. Chatta med en läkare hos Doktor24 och få hjälp med bedömning och behandling.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, rådgivning och behandling. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Vad kan jag göra själv vid urinvägsinfektion?

För att snabba på läkningen själv kan du testa att:

1. Dricka mer än vanligt

Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket – det hjälper kroppen driva ut bakterierna. Många upplever att tranbärsjuice hjälper, men det finns inget vetenskapligt stöd för detta. Det viktigaste är att du får i dig mycket vätska när du har urinvägsinfektion.

2. Hålla dig varm

När du har urinvägsinfektion kan det vara behagligt att lägg en värmedyna eller vetekudde på nederdelen av magen där du har ont – det kan minska både smärtan och inflammationen. 

3. Använda receptfria värktabletter

Receptfria värktabletter kan vara bra vid urinvägsinfektion eftersom de fungerar både smärtstillande och inflammationshämmande. Finns att köpa på Apoteket.

Frågor & svar

Kan en urinvägsinfektion gå över av sig själv?

Ja, oftast går urinvägsinfektion över av sig självt inom en vecka.

Hur länge pågår en urinvägsinfektion? 

Det varierar. Mild urinvägsinfektion hos kvinnor blir ofta bättre efter några dagar och går över av sig själv inom en vecka.

Om du har besvärliga symtom som inte blivit bättre under några dagar kan du alltid kontakta oss på Doktor24. Om symtomen pågått i över en vecka, kontakta din vårdcentral.

Varför får man urinvägsinfektion?

När bakterier kommer in i urinröret och upp i urinblåsan kan du få urinvägsinfektion. Kvinnor får lättare urinvägsinfektion eftersom deras urinrör är kortare än mäns. Orsaken till urinvägsinfektion kan bland annat vara bakterier från avföring eller i samband med sex. Försök därför att:

  • Torka dig framifrån och bakåt efter att du kissat.
  • Tvätta dig innan sex och kissa efteråt.

Kan urinvägsinfektion smitta?

Nej. Men om du är gravid och misstänker urinvägsinfektion är det viktigt med behandling, då det finns en liten risk att föra vissa bakterier vidare till barnet under förlossningen.

Urinvägsinfektionen går inte över – vad ska jag göra?

Om du är kvinna, inte gravid och frisk i övrigt, så kan du behandla själv i upp till en vecka. Besvären från en urinvägsinfektion går oftast över av sig självt. Om du har besvärliga symtom som inte blivit bättre under några dagar kan du alltid kontakta oss på Doktor24. Om symtomen pågått i över en vecka, kontakta din vårdcentral.

Är urinvägsinfektion farligt?

Oftast är infektionen ofarlig men det är viktigt att du söker vård om du får tecken på kraftig infektion, då det kan utvecklas till allvarliga tillstånd som njurbäckeninflammation.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen