Hoppa till innehållet

Bota urinvägsinfektion på egen hand

Urinvägsinfektion (UVI) orsakas oftast av bakterier som har kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Vanliga symptom är känslan av att behöva kissa ofta, sveda i urinröret och smärta i nedre delen av magen. Urinvägsinfektion går ofta över av sig själv, men i vissa fall behövs behandling. 

Bota urinvägsinfektion på egen hand

Sök vård för urinvägsinfektion om:

  • Du är kvinna och har haft besvär i mer än 3 dagar.
  • Du är man och misstänker att du har blåskatarr (nedre urinvägsinfektion).
  • Du är under 15 år och misstänker att du har blåskatarr.
  • Du är gravid eller nyligen har fött barn och misstänker att du har blåskatarr.
  • Du har synligt blod i urinen.
  • Du misstänker sexuell smitta.

Vi hjälper dig. Chatta med en läkare hos Doktor24 och få hjälp med bedömning och behandling. Läs hur ett digitalt läkarbesök går till.

Din vård samlad i en app

Med Doktor24-appen får du en smidigare vårdupplevelse. Där kan du enkelt söka vård, avboka/omboka besök samt få en överblick av dina ärenden.

Vad kan jag göra själv?

För att snabba på läkningen själv kan du testa att:

1. Dricka mer än vanligt

Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket – det hjälper kroppen driva ut bakterierna. Många upplever att tranbärsjuice hjälper, men det finns inget vetenskapligt stöd för detta. Det viktigaste är att du får i dig mycket vätska.

2. Hålla dig varm

Lägg en värmedyna eller vetekudde på nederdelen av magen där du har ont – det kan minska både smärtan och inflammationen. 

3. Använda receptfria värktabletter

Receptfria värktabletter kan vara bra vid urinvägsinfektion eftersom de fungerar både smärtstillande och inflammationshämmande. Finns att köpa på Apoteket.

Frågor & svar

Kan en urinvägsinfektion gå över av sig själv?

Ja, oftast går infektionen över av sig självt inom en vecka.

Hur länge pågår en urinvägsinfektion? 

Det varierar. Mild urinvägsinfektion hos kvinnor blir ofta bättre efter några dagar och går över av sig själv inom en vecka.

Om du har besvärliga symptom som inte blivit bättre under några dagar kan du alltid kontakta oss på Doktor24. Om symptomen pågått i över en vecka, kontakta din vårdcentral.

Varför får man urinvägsinfektion?

När bakterier kommer in i urinröret och upp i urinblåsan kan du få urinvägsinfektion. Kvinnor får lättare urinvägsinfektion eftersom deras urinrör är kortare än mäns. Orsaken kan bland annat vara bakterier från avföring eller i samband med sex. Försök därför att:

  • Torka dig framifrån och bakåt efter att du kissat.
  • Tvätta dig innan sex och kissa efteråt.

Kan urinvägsinfektion smitta?

Nej. Men om du är gravid och misstänker urinvägsinfektion är det viktigt med behandling, då det finns en liten risk att föra vissa bakterier vidare till barnet under förlossningen.

Urinvägsinfektionen går inte över – vad ska jag göra?

Om du är kvinna, inte gravid och frisk i övrigt så kan du behandla själv i upp till en vecka. Besvären går oftast över av sig självt. Om du har besvärliga symptom som inte blivit bättre under några dagar kan du alltid kontakta oss på Doktor24. Om symptomen pågått i över en vecka, kontakta din vårdcentral.

Är urinvägsinfektion farligt?

Oftast är infektionen ofarlig men det är viktigt att du söker vård om du får tecken på kraftig infektion, då det kan utvecklas till allvarliga tillstånd som njurbäckeninflammation.

Senast uppdaterad: 24 februari, 2021

Granskare: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen