Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en vanlig infektion som orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Blåskatarr är den vanligaste formen av urinvägsinfektion och kallas även nedre urinvägsinfektion eller cystit.

Vanliga symptom:

  • Du kissar ofta och att du får täta trängningar
  • Det svider när du kissar och strax efter
  • Vissa får även ont i nedre delen av magen

Urinvägsinfektion läker ofta ut av sig själv på några dagar, men om du har haft besvär mer än en vecka kan du behöva medicinera. Övre urinvägsinfektioner ger ofta feber och smärta i sidan av magen, upp mot ländryggen, och måste alltid behandlas.

Misstänker du urinvägsinfektion? Beskriv dina besvär för vår smarta bot så hjälper vi dig!

Orsak

Nedre urinvägsinfektioner beror på att bakterier tagit sig in i urinröret och urinblåsan och infekterat slemhinnorna. Det är vanligast att tarmbakterier är orsaken, men ibland kan andra bakterier också infektera urinvägarna. Urinvägsinfektion är den vanligaste bakteriella infektionen hos kvinnor. Kvinnors urinrörsöppning sitter närmare ändtarmsöppningen vilket är en av förklaringarna till att det är så mycket vanligare att kvinnor får urinvägsinfektion – i åldrarna 20-60 är det 100 gånger vanligare att kvinnor drabbas än män. Deras urinrör är också kortare än mäns, vilket ökar risken för att bakterier kan ta sig till blåsan. Det är vanligt att kvinnor får upprepade urinvägsinfektioner.

Samlag kan öka risken för urinvägsinfektion, men den risken kan minskas om man kissar efteråt. Även hormonella förändringar som påverkar slemhinnan kan ge ökad risk, som till exempel vid klimakteriet eller en graviditet.

 

Symptom

De vanligaste symptomen är att du måste kissa oftare och att du får en ökad känsla av att det trycker på i blåsan. Det kan svida när du kissar och även efteråt. Urinen kan bli grumlig och illaluktande och det kan göra ont i nedre delen av magen. Vid en njurbäckeninflammation, eller övre urinvägsinfektion, blir även njurarna påverkade vilket kan yttra sig som smärta i sidan av magen, upp mot ländryggen till. Ofta får man då också feber. En övre urinvägsinfektion måste alltid behandlas.

 

Vad kan jag göra själv

I början av en urinvägsinfektion kan det hjälpa att kissa ofta genom att dricka mycket. Vissa studier tyder på att exempelvis tranbärsjuice hjälper genom att det gör urinvägarnas miljö surare och därmed gör det svårare för bakterierna att dela sig. Vanliga smärtlindrande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa mot smärtorna.

 

När bör jag söka vård

Vi på Doktor24 kan hjälpa dig med råd om du misstänker att du har en urinvägsinfektion. Om du får feber, frossa, blod i urinen eller ont i sidan av buken upp mot ländryggen till ska du alltid uppsöka en akutmottagning. Om du är gravid och får en urinvägsinfektion ska du kontakta din barnmorska.

 

Behandling

De flesta vanliga nedre urinvägsinfektioner, blåskatarrer, är ofarliga och läker ofta ut inom en vecka. Behandlingen är annars antibiotika och det är då bra att lämna in en urinodling innan man börjar sin antibiotikakur. Övre urinvägsinfektioner måste alltid behandlas med antibiotika. Barn, män och gravida kvinnor ska alltid utredas vid alla urinvägsinfektioner och ofta behandlas.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.