Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en vanlig infektion som orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan.  Urinvägsinfektion är vanligt hos kvinnor och läker ofta ut av sig självt men ibland behövs behandling med antibiotika.

Symptom på urinvägsinfektion

 • Du kissar ofta
 • Du har en tvingande stark känsla av kissnödighet.
 • Det svider när du kissar och strax efter.
 • Du kan få ont i nedre delen av magen.

Klicka här för att läsa mer om urinvägsinfektion eller bläddra ner.

Hälsa24-bloggen: Bota urinvägsinfektion på egen hand.

Vad kan jag göra själv?

 • Drick lite mer vätska än vanligt.
 • Vila om du inte har feber eller är allmänpåverkad.
 • Ta eventuellt receptfri smärtlindrande behandling.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård:

 • Om du får feber.
 • Om du får ont upp mot sidan av magen eller mot ryggen.
 • Om du känner dig allmänpåverkad (trött, har ont, tappat aptit).

Vad orsakar urinvägsinfektion?

Bakterier från tarmkanalen är den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion. Om bakterierna tagit sig upp i urinröret och vidare till blåsan, får man en så kallad blåskatarr, eller cystit. Detta kallas för nedre urinvägsinfektion och är den vanligaste typen.

I sällsynta fall tar bakterierna sig sen vidare uppåt via urinledarna, mot njurarna. Detta kallas pyelonefrit och är ett allvarligare tillstånd.

Vissa sexuellt överförbara bakterier kan också ge infektion i urinröret.

Hur vanligt är urinvägsinfektion?

Ungefär hälften av alla kvinnor får någon gång under sitt liv en urinvägsinfektion. Det är den vanligaste bakterieinfektionen som drabbar kvinnor. Urinvägsinfektioner är ungefär 100 gånger vanligare hos kvinnor än hos män.

Vad händer i kroppen?

Bakterier som inte ska förekomma i urinvägarna kan “klättra” uppåt via urinröret. Kvinnor har ett kortare urinrör och bakterierna når därför snabbt urinblåsan. Bakterier som tagit sig upp i urinblåsan orsakar inflammation och retning. Detta leder till en svidande känsla och smärta när man kissar samt att man känner sig kissnödig oftare än vanligt.

Förebygga urinvägsinfektion

Du kan förebygga urinvägsinfektion genom att:

 • Tömma blåsan direkt,
 • tömma blåsan efter samlag och
 • dricka vatten.

Det är bra att tömma blåsan direkt och fullständigt när man blir kissnödig, om man håller sig får bakterier större chans att fästa i urinvägarna. Hos yngre kvinnor har man sett ett samband mellan samlag och urinvägsinfektioner, vilket gör att man rekommenderar att försöka tömma blåsan efter samlag. Att dricka lite mer vätska än vanligt kan förebygga urinvägsinfektioner.

Urinvägsinfektion hos barn

Hos barn är urinvägsinfektion en av de vanligaste bakteriella infektionerna. Första levnadsåret är det lika vanligt hos pojkar och flickor, därefter blir det mer ovanligt hos pojkar.

Ibland är det främsta symptomet på urinvägsinfektion endast feber. Lite större barn kan klaga på ont i magen eller mot ryggen. Vissa barn får tätare trängningar men det är svårt att avgöra innan 2 års ålder.

När ska jag söka vård för barnet?

Sök vård om du misstänker urinvägsinfektion och ditt barn:

 • Har feber
 • Är trött, svår att få kontakt med eller onormalt grinig (allmänpåverkat).

Gravid och urinvägsinfektion

Om du är gravid och misstänker urinvägsinfektion ska du söka vård då behandling kan behövas.

Risken för att utveckla en allvarligare urinvägsinfektion är högre om du är gravid. Därför rekommenderar man alltid behandling med antibiotika efter att ha tagit urinprov med bakterieodling. Din läkare kan berätta om vilken antibiotika som är lämplig.

Undersökning och utredning

Akut urinvägsinfektion

Med hjälp av ett urinprov och en så kallad urinsticka kan man komma långt i diagnostiken, men viktigast är vad du som patient berättar för doktorn om dina symptom. Vanligen behöver man inte ta särskilt många prover vid en urinvägsinfektion.

Kronisk urinvägsinfektion

Upprepade urinvägsinfektioner är vanligt. Om man fått antibiotika för urinvägsinfektion två gånger det senaste halvåret eller tre gånger det senaste året så kallas det för recidiverande urinvägsinfektion. Det kan då bli aktuellt att prata med läkare om riskfaktorer i form av preventivmedel eller andra livsstilsfaktorer som går att se över.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare och få vård. Vår chattbot och våra specialistkompetenta läkare är redo att hjälpa dig dygnet runt alla dagar i veckan. Vi är aldrig längre bort än din mobil eller dator. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online får du tid på en vårdcentral nära dig. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.