Hoppa till innehållet

Allergi mot pollen – 5 vanliga symptom

Nu har pollensäsongen startat på flera håll i landet. Vanliga symptom vid pollenallergi är långdragna förkylningsliknande besvär, röda och kliande ögon, snuva eller nästäppa i mer än en vecka. I år väntas pollensäsongen bli extra besvärlig, inte minst med tanke på covid-19.

Allergi mot pollen - 5 vanliga symptom

Vi hjälper dig vid pollenallergi

Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa till med:

  • Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
  • Förnya recept som gått ut.
  • Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.

Alla sjuksköterskebesök är kostnadsfria. Läkar- och psykologbesök kostar 100 kr för vuxna, frikort gäller. Kostnadsfritt för alla till och med 19 år.

Din vård samlad i en app

Med Doktor24-appen får du en smidigare vårdupplevelse. Där kan du enkelt söka vård, avboka/omboka besök samt få en överblick av dina ärenden.

5 symtom vid pollenallergi

1. Du är snuvig och har nästäppa

Det kliar i näsan, du har en rinnande snuva och känner dig täppt.

2. Du får nysattacker

Aaaatjo! Om du dessutom får återkommande nysattacker kan det röra sig om pollenallergi.

3. Ögon som är röda och kliar

Det svider och kliar i ögonen. Ögonlocken kan bli svullna och ögonen kan få en irriterad röd eller rosa färg. Rör det sig om allergi brukar båda ögonen drabbas.

4. Det är tungt att andas

Känns det svårare att andas än vanligt? Eller får du besvär från luftrören när du tränar? Pollenallergi kan göra att du få astmatiska symtom som till exempel pipande andning och en känsla av att det är svårt att få ordentligt med luft.

5. Du är trött och hängig

Många känner inte till att pollenallergi kan påverka humöret och det allmänna måendet. Sömnen störs och du kan känna dig trött eller hängig. Det leder till att många blir irriterade, får svårt att koncentrera sig eller till och med blir lite nedstämda.

Allergi mot pollen - 5 vanliga symptom

Frågor och svar

Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin

 

Vad är skillnaden på covid-19 och pollenallergi?

– Om du har nysattacker, röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka kan det röra sig om pollenallergi. Vid covid-19 är symptom som feber, hosta, huvudvärk, smak- och luktbortfall, diarré och magbesvär ofta mer framträdande. Symptomen vid covid-19 kan variera från mycket lindriga till svåra.

Läs mer om covid-19 och pollenallergi

 

Får man ont i halsen av pollenallergi?

– Ont i halsen, feber och tjockt, gult snor brukar inte vara symtom på pollenallergi. Däremot är det vanliga symtom vid förkylning. En annan skillnad är att pollenbesvär ofta varierar från dag till dag och pågår under en längre tid än en förkylning.

pollensäsong

Pollensäsongen – olika pollen under året

Pollensäsongen pågår vanligtvis från mars till september där björk och gräspollen står för de flesta pollenallergier. Nu i mars 2021 dominerar hassel och al. Närmare april börjar även björk, vide, alm, asp och sälg förekomma.

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne, ett så kallat allergen. Det är ett ämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär.

Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena som orsakar symtom såsom snuva, röda ögon, nysningar och astma.

Senast uppdaterad: 2 mars, 2021

Redaktör: Louise Isaksson

Granskare: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen