Hoppa till innehållet

Allergi mot pollen – 5 vanliga symtom

Vanliga symtom vid pollenallergi är långdragna förkylningsliknande besvär, röda och kliande ögon, snuva eller nästäppa i mer än en vecka. Pollensäsongen sträckers sig över många månader varje år.

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne, ett så kallat allergen. Det är ett ämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär.

Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena som orsakar symtom såsom snuva, röda ögon, nysningar och astma.

5 symtom vid pollenallergi

1. Du är snuvig och har nästäppa

Det kliar i näsan, du har en rinnande snuva och känner dig täppt.

2. Du får nysattacker

Aaaatjo! Om du dessutom får återkommande nysattacker kan det röra sig om pollenallergi.

3. Ögon som är röda och kliar

Det svider och kliar i ögonen. Ögonlocken kan bli svullna och ögonen kan få en irriterad röd eller rosa färg. Rör det sig om allergi brukar båda ögonen drabbas.

4. Det är tungt att andas

Känns det svårare att andas än vanligt? Eller får du besvär från luftrören när du tränar? Pollenallergi kan göra att du få astmatiska symtom som till exempel pipande andning och en känsla av att det är svårt att få ordentligt med luft.

5. Du är trött och hängig

Många känner inte till att pollenallergi kan påverka humöret och det allmänna måendet. Sömnen störs och du kan känna dig trött eller hängig. Det leder till att många blir irriterade, får svårt att koncentrera sig eller till och med blir lite nedstämda.

pollensäsong

Pollensäsongen – olika pollen under året

Pollensäsongen pågår vanligtvis från mars till september där björk och gräspollen står för de flesta pollenallergier. I början av våren dominerar hassel och al. Närmare april börjar även björk, vide, alm, asp och sälg förekomma.

Behandla pollenallergin i tid

Ett vanligt misstag är att börja behandla pollenallergin när symtomen redan brutit ut. Här är 3 anledningar till att du bör ta din pollenmedicin i tid:

  • Om din pollenmedicin redan börjat verka så kan du få lindrigare symtom.
  • Om du väntar längre med att medicinera så riskerar du att må sämre innan behandlingen ger effekt.
  • De flesta kan ta sin pollenmedicin under en lång period utan problem eller biverkningar.

Se till att du har din medicin hemma.

Vi hjälper dig vid pollenallergi

Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa till med:

  • Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
  • Förnya recept som gått ut.
  • Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.

Kostnadsfri receptförnyelse.
Alla sjuksköterskebesök är kostnadsfria. Läkar- och psykologbesök kostar 100 kr för vuxna, frikort gäller. Kostnadsfritt för alla till och med 19 år.

Allergi mot pollen - 5 vanliga symptom

Frågor och svar

Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin

Vad är skillnaden på covid-19 och pollenallergi?

– Om du har nysattacker, röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka kan det röra sig om pollenallergi. Vid covid-19 är symtom som feber, hosta, huvudvärk, smak- och luktbortfall, diarré och magbesvär ofta mer framträdande. Symtomen vid covid-19 kan variera från mycket lindriga till svåra.

Läs mer om covid-19 och pollenallergi

Får man ont i halsen av pollenallergi?

– Ont i halsen, feber och tjockt, gult snor brukar inte vara symtom på pollenallergi. Däremot är det vanliga symtom vid förkylning. En annan skillnad är att pollenbesvär ofta varierar från dag till dag och pågår under en längre tid än en förkylning.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Förnya recept på pollenmedicin, 0 kr

Förnya direkt

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen