Hoppa till innehållet

Pollenallergi eller covid-19 – så vet du skillnaden

Samtidigt som det nya coronaviruset sprider sig har våren kommit till de flesta delar av vårt avlånga land. För många pollenallergiker innebär detta starten på en lång säsong av återkommande allergiska besvär. Här reder vi ut skillnaden mellan symptom vid pollenallergi och corona (covid-19).

Skillnad mellan covid-19 och pollenallergi

Skillnad i symptom

Eftersom både covid-19 och pollenallergi till en början kan förväxlas med förkylningssymptom är det ibland svårt att bedöma om besvären beror på pollenallergi eller om du blivit smittad av sjukdomen. Men det finns några skillnader som är bra att känna till.

Pollenallergi: Om du har nysattacker, röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka kan det röra sig om pollenallergi. Vissa pollenallergiker utvecklar allergisk astma och kan då få problem med väsande, pipande andning och ihållande hosta.

Covid-19: Vid covid-19 är de mer framträdande symptomen istället feber, hosta eller besvär som påminner om influensa.

– Feber, hosta och halsont brukar inte vara symptom på pollenallergi. Däremot är det vanliga symptom vid covid-19, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

Skillnad i symptom mellan pollenallergi och corona

(Skillnad i vanliga symptom)

Få hjälp hos Doktor24

Om du är osäker kring dina symptom och vill ha rådgivning eller hjälp med behandling kan du kontakta oss på Doktor24. Ett digitalt besök är kostnadsfritt. Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa till med:

  • Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
  • Förnya recept som gått ut.
  • Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.
  • Ge rådgivning och svara på frågor vid misstanke om coronainfektion.

Så länge pågår besvären

Pollenallergi: Vid pollenallergi kommer och går besvären under en längre tid. Pollensäsongen delas in i träd, gräs och gråbo och pågår redan från mars till september. Beroende på vilken pollen du är allergisk mot förstärks symptomen när det är höga eller måttliga halter i luften, och dämpas när de är låga.

Covid-19: Vid covid-19 har de flesta med lindriga symptom såsom feber och hosta blivit helt friska efter 2 veckor. De som blivit allvarligt sjuka tillfrisknade efter cirka 3-6 veckor.

Vad ska man göra om man har symptom?

Pollenallergi

  • Om du vet att du är pollenallergiker är det viktigt att du börjar behandla i tid, redan innan symptomen brutit ut. Följ pollenprognosen så att du kan förutse när det finns höga halter av pollen i luften.
  • Om du har symptom på pollenallergi och misstänker att du är allergisk mot pollen kan du testa behandla dina besvär med receptfria läkemedel. Hos Apoteket hittar du ett urval av olika receptfria mediciner mot pollenallergi.
  • Stanna hemma om du har lindriga symptom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Om du tror att besvären beror på pollenallergi och din medicinering hjälper och symptomen inte förvärras så behöver du inte stanna hemma.

Covid-19 eller annan infektion:

  • Om du däremot får feber eller nya symptom som inte beror på allergin ska du stanna hemma tills du blivit helt frisk och sedan ytterligare två dagar. Undvik socialt umgänge, särskilt med äldre och sjuka. Om du behöver fysisk vård måste du alltid kontakta vårdmottagningen i förväg och berätta om dina symptom.

Vad är covid-19?

Det nya coronaviruset heter egentligen SARS-CoV-2, och sjukdomen som viruset ger upphov till kallas covid-19. Viruset orsakar feber och luftvägsbesvär och i vissa svåra fall lunginflammation.

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne, ett så kallat allergen. Det är ett ämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär. Var femte tonåring eller vuxen har pollenbesvär.

Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena som orsakar symtom såsom snuva, röda ögon, nysningar och astma.

Källor:

WHO: ”Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”.

American Academy of Allergy Asthma & Immunology: An Update on COVID-19 for the Practicing Allergist/immunologist

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen