Pollenallergi

Pollenallergi är en allergi som drabbar slemhinnorna, oftast i näsan och ögonen, men ibland även luftrören. Pollenallergi drabbar ungefär 20 % av vuxna och är vanligast bland äldre barn, tonåringar och unga vuxna. Klicka här eller scrolla ner för att läsa mer om pollenallergi.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, behandling och eventuellt recept vid pollenallergi.

Vanliga symtom på pollenallergi

Om du varje år upplever den här typen av symptom så är du troligen allergisk mot pollen.

 • Du har en kliande, rinnande snuva.
 • Du får nysattacker.
 • Du har nästäppa.
 • Du kan ha en kliande, brännande känsla i ögonen. Ofta drabbas just bägge ögonen vid en allergisk orsak till besvären.
 • Du kan få röda/rosa ögon.
 • Ögonlocken kan bli svullna.
 • Du kan få astmaliknande symptom som pipande andning och känsla av att det är svårt att få ordentligt med luft.
 • Du känner dig trött och hängig.
 • Du kan få svårt att koncentrera dig.

Hälsa24-bloggen: Pollenallergi – 5 vanliga symtom

Vad kan jag göra själv?

Det är inte alltid lätt att undvika pollen när halterna är höga. Här är några saker du kan prova:

 • Undvik att torka kläder ute, pollenkornen fastnar lätt i kläderna.
 • Vädra inte huset mitt på dagen, det är då spridningen är som störst. Vädra helst på kvällen eller natten, om det behövs.
 • Var noga med rengöring. Det gäller både hem, kläder och personlig hygien.
 • För många hjälper det att duscha och tvätta håret innan man går och lägger sig.
 • Undvik starka lukter, tobaksrök och dylikt.
 • Undvik kontakt med djur som har pollen i pälsen.
 • Om du vill motionera utomhus så försök göra det på morgonen då daggen binder pollen.
 • Stanna inne så mycket som möjligt under de värsta perioderna.
 • Följ läkares råd angående medicinering.
 • Installera pollenfilter i bilens luftintag.
 • Kör/vädra inte med öppna fönster.
 • Solglasögon kan vara ett bra sätt att undvika pollenkorn i ögonen.
 • Det lönar sig att följa pollenprognoserna under pollensäsongen, så att det blir lättare att planera dagarna.

Hälsa24-bloggen: Så lindrar du pollenallergi

När ska jag söka vård?

 • Om du har mycket svåra besvär med kraftig trötthet.
 • Om receptfria läkemedel inte hjälper.
 • Om receptbelagda läkemedel för pollenallergi inte hjälper.
 • Om besvären inte går över efter pollensäsongen utan fortsätter under hösten och vintern.
 • Du behöver en förnya recept av din allergimedicin

Så kan Doktor24 hjälpa dig

Chatta med en läkare hos Doktor24 och få hjälp med ny medicin mot pollenallergi, receptförnyelse av dina vanliga läkemedel samt råd om behandling. Oftast krävs inget test eller remiss vid pollenallergi.

Läs gärna våra tips på hur du lindrar besvären på egen hand. 

Vad orsakar pollenallergi?

 • Om dina symptom är värst tidigt på våren är det vanligast att björkpollen är orsaken.
 • Har du störst besvär på högsommaren är gräspollen vanligare som orsak.
 • För dig som drabbas på sensommaren kan man misstänka gråbo.

Pollen från vissa typer av växtlighet (främst olika lövträd och gräs) innehåller ämnen (allergener) som kan få vårt immunförsvar att reagera kraftigt. Kroppen överreagerar helt enkelt på allergenerna och cellerna i kroppen frisläpper en rad substanser som ger allergisymptom.

Ärftlighet brukar spela in vid allergi och om en förälder är allergisk ökar risken för barnet att bli allergiker. Är bägge föräldrarna allergiker ökar risken kraftigt för att barnet ska bli allergiker.

Vad händer i kroppen?

Immunförsvarets celler reagerar på allergener, vilket är de ämnen som finns i pollen och som utlöser en överreaktion. De substanser som kroppen frisätter, bland annat så kallade histaminer, gör att vi får allergisymptom.

Det som riskerar att hända på längre sikt för vissa med pollenallergi som inte behandlas är att de kan utveckla astma.

Kroppen inte alltid kan särskilja på allergenerna, vilket gör att en del har så kallad korsallergi. Det betyder att om du är allergisk mot exempelvis björkpollen kan du också vara allergisk mot stenfrukter som plommon och körsbär.

Medicin och annan behandling mot pollenallergi

De vanliga medicingrupperna vid pollenallergi är dels kortison, dels antihistaminer. En del mediciner som förskrivs vid pollenallergi är lokalt verkande, det vill säga man sprayar i näsan för att slippa vara så täppt eller droppar i ögonen för att slippa klåda och rödsprängda ögon.

Nässpray

Kortisonsprayer för näsan är ofta effektiva och fungerar inom 30 minuter. Fråga din doktor om hur du sprayar med rätt teknik. Det finns även andra nässprayer som är mer direkt avsvällande – rekommendationen är dock att endast använda denna sort i maximalt 3-5 dagar på grund av risk för biverkningar.

Tabletter

Det finns även tabletter som dämpar allergisymtomen. Allra bäst hjälper de mot röda ögon, nysningar och rinnande näsa, men är mindre effektiva när det gäller nästäppa. Dessa tabletter är ofta av typen antihistaminer och ger också effekt inom cirka 30 minuter.

Allergen immunterapi (AIT)

Numera finns även en annan möjlig behandling vid svår pollenallergi, särskilt om trötthet är ett av huvudsymtomen. Behandlingen kallas allergen immunterapi (AIT) eller hyposensibilisering. Den som får AIT kommer att behandlas med injektioner enligt ett särskilt schema som pågår i tre-fyra år.

För att AIT ska bli aktuellt måste du vara utredd av en allergolog så att man vet exakt vilken sorts pollen du är allergisk mot.

Studier har visat att 80-90% av de som får AIT blir bättre i sina symtom, även om det inte är en botande behandling. För gräspollen finns även en AIT-behandling som inte är injektionsbaserad utan tas som tabletter under tungan.

 

Hur vanligt är pollenallergi?

Cirka 15-20% av den vuxna befolkningen lider av pollenallergi. De flesta som drabbas är barn över 5 års ålder, tonåringar och unga vuxna. Många växer ifrån sin pollenallergi runt 30 års ålder.

Pollenallergi har blivit mycket vanligare de senaste årtiondena och forskare tror att det kommer öka ytterligare de kommande åren. Vad denna ökning beror på vet man inte men man har spekulerat i orsaker som klimatförändringar, ökade luftföroreningar och förändringar i livsmönster som familjestorlek.

 

Barn och pollenallergi

Barn som har eksem eller är atopiker och har anlag för allergier riskerar i högre utsträckning att bli pollenallergiker.

Pollenallergi hos barn blir vanligare i takt med att åldern stiger. Cirka 5% av fyraåringar och 14% av tolvåringar uppskattas vara allergiska mot pollen.

Innan barnet har fyllt 4-5 år är det sällsynt att de får pollenallergi då sjukdomen i sig kräver att man blir utsatt för pollen i ett antal säsonger. Det är därför en bebis inte har pollenallergi, bebisen har inte hunnit utveckla allergin ännu.

Du kan prova att behandla ditt barn med koksaltlösning som du sköljer näsan med. Det brukar dämpa symtomen och minska behovet av andra läkemedel. Är ditt barn multiallergiskt eller har svåra symptom bör en barnläkare se över behandlingsalternativen.

Gravid

Generellt kan gravida fortsätta sin normala medicinering vid pollenallergi. Om du är gravid och har pollenallergi bör du stämma av med din äkare ifall du tar starka kortisonpreparat.

Du ska heller inte inleda en allergen immunterapi (AIT) under en graviditet.

 

Undersökning och utredning

Akut pollenallergi

En kombination av antihistaminer och kortisonpreparat brukar fungera bra för de flesta med pollenallergi. Man använder både lokalt verkande medicin i form av nässpray och ögondroppar, samt tabletter. Det är också viktigt att inleda behandlingen i god tid vid varje ny pollensäsong.

Kronisk pollenallergi

Många får återkommande problem vid varje pollensäsong. Ibland kan det vara en bra idé att utreda vidare med så kallat pricktest eller specifikt IgE-test. Detta kan du diskutera med din läkare som i sin tur kan remittera dig vidare för detta. Har man stora besvär av sin pollenallergi och inte får tillräcklig hjälp av sedvanlig behandling ska man diskutera med läkare om eventuell immunterapi (AIT).

 

Referenser

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.