Allergi mot pollen – 5 vanliga symtom

Har du långdragna förkylningar, besvär med röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka under pollensäsongen? Då kan det handla om pollenallergi.

  1. Vanliga symtom
  2. Behandling
  3. Pollensäsong

5 symtom vid pollenallergi

1. Du är snuvig och har nästäppa
Det kliar i näsan, du har en rinnande snuva och känner dig täppt.

2. Du får nysattacker
Aaaatjo! Om du dessutom får återkommande nysattacker kan det röra sig om pollenallergi.

3. Ögon som är röda och kliar
Det svider och kliar i ögonen. Ögonlocken kan bli svullna och ögonen kan få en irriterad röd eller rosa färg. Rör det sig om allergi brukar båda ögonen drabbas.

4. Det är tungt att andas
Känns det svårare att andas än vanligt? Eller får du besvär från luftrören när du tränar? Pollenallergi kan göra att du få astmatiska symtom som till exempel pipande andning och en känsla av att det är svårt att få ordentligt med luft.

5. Du är trött och hängig
Många känner inte till att pollenallergi kan påverka humöret och det allmänna måendet. Sömnen störs och du kan känna dig trött eller hängig. Det leder till att många blir irriterade, får svårt att koncentrera sig eller till och med blir lite nedstämda.

Får man ont i halsen av pollenallergi?

– Ont i halsen, feber och tjockt, gult snor brukar inte vara symtom på pollenallergi. Däremot är det vanliga symtom vid förkylning. En annan skillnad är att pollenbesvär ofta varierar från dag till dag och pågår under en längre tid än en förkylning, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

Få hjälp med pollenallergi

Hos Doktor24 kan du snabbt få hjälp via chatt med behandling av din pollenallergi.

  • Ett läkarbesök kostar 0 kr för vuxna och barn.
  • Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
  • Förnya gamla recept som du fått förskrivet inom 15 månader.
  • Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinen inte fungerar.

Pollensäsongen – olika pollen under året

Pollensäsongen delas in i träd, gräs och gråbo, varav gräspollen står för hälften av alla pollenallergier. Beroende på vilken pollen du är allergisk mot kan du märka av allergisymtom från mars till september.

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne, ett så kallat allergen. Det är ett ämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär.

Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena som orsakar symtom såsom snuva, röda ögon, nysningar och astma.

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24