Hoppa till innehållet

Så lindrar du hosta – 4 tips

Hosta är vanligt vid förkylningar och kan hålla i sig i 2-3 veckor efter att själva infektionen läkt ut. Om du får jobbiga hostattacker på natten finns det några enkla knep som du kan testa för att lindra besvären.

Så lindrar du hosta - 4 tips

Din vård samlad i en app

Med Doktor24-appen får du en smidigare vårdupplevelse. Där kan du enkelt söka vård, avboka/omboka besök samt få en överblick av dina ärenden.

Tips för att lindra din hosta

1. Sov med en extra kudde

Hostan kan kännas värre när du ligger ner. Testa att höja huvudändan genom att lägga en extra kudde under madrassen – det underlättar för luftvägarna.

2. Få i dig vätska

Hostar du slem? Tänk då på att dricka extra mycket vatten. Vätska lenar halsen och gör att slemmet blir lättare att hosta upp.

Varmt vatten med honung är även en vanlig huskur mot hosta. Det finns dock inga studier som kan visa att detta är effektivt, men om du tycker att det lindrar hostan så kan det vara värt att testa.

Tänk på att inte ge honung till barn under 1 år. Enligt Livsmedelsverket kan honungen innehålla sporer som i sällsynta fall kan producera det farliga giftet Botulin.

3. Nässpray

Hostan kan förvärras om du är täppt i näsan. Detta beror på att luftvägarna blir torra om du bara andas med munnen. Vid behov kan du använda receptfritt avsvällande nässpray innan du ska sova, men inte mer än 10 dagar i sträck.

På apoteket finns även receptfri hostmedicin som kan upplevas lindrande, även om det inte har någon bevisad effekt.

4. Undvik damm, kall luft och rökning

Damm, kall luft och rökning kan irritera luftvägarna och göra att din hosta förvärras. Undvik att vistas i dammiga eller mycket kalla miljöer. Om du röker bör du försöka sluta eller i alla fall dra ner på rökandet.


Har du långvarig hosta?

Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin på Doktor24, menar att det är vanligt att hostan håller i sig i 2-3 veckor vid en förkylning, trots att själva infektionen läkt ut.
– De flesta får hosta vid förkylning. Hostan i sig är inte farlig men det kan kännas jobbigt, särskilt om du hostar mycket när du sover. Om du besväras mycket av din hosta kan du alltid kontakta oss på Doktor24, säger hon.

Hosta och covid-19

När ska jag söka hjälp för hosta?

  • Om du har mycket besvär av din hosta och hålls vaken om nätterna.
  • Om hostan håller i sig i flera veckor och du samtidigt känner dig sjuk och trött.
  • Om du hostar blod.
  • Om du har svårt att andas eller haft hög feber i flera dagar.
  • Om du gått ner i vikt (utan att försöka).
  • Om du misstänker att du har covid-19. Läs mer om provtagning här. 

Våra sjuksköterskor eller läkare kan hjälpa till med råd och beställning av provtagning för att utreda orsaken till besvären.

Alla sjuksköterskebesök är kostnadsfria. Läkar- och psykologbesök kostar 100 kr för vuxna, frikort gäller. Kostnadsfritt för alla till och med 19 år.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor.

Dygnet runt, livet runt.

Sök vård

Senast uppdaterad: 12 oktober 2020

Granskare: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen