Hoppa till innehållet

Så lindrar du hosta – 4 tips

Hosta är vanligt vid förkylningar och kan hålla i sig i 2-3 veckor efter att själva infektionen läkt ut. Om du får jobbiga hostattacker på natten finns det några enkla knep som du kan testa för att lindra besvären.

4 tips för att lindra hostan

1. Sov med en extra kudde

Hostan kan kännas värre på natten när du ligger ner. Testa att höja huvudändan genom att lägga en extra kudde under madrassen så underlättar du för luftvägarna.

2. Få i dig vätska!

Drick mer vatten än vanligt om du hostar upp slem. Vätska lenar halsen och gör att slemmet blir lättare att hosta upp.

Varmt vatten med honung är en vanlig huskur mot hosta. Det finns dock inga studier som kan visa att detta är effektivt, men om du tycker att det lindrar hostan kan det vara värt att prova.

Tänk på att inte ge honung till barn under 1 år. Enligt Livsmedelsverket kan honungen innehålla sporer som i sällsynta fall kan producera det farliga giftet Botulin.

3. Nässpray mot täppthet

Hostan kan förvärras om du är täppt i näsan. Detta beror på att luftvägarna blir torra om du endast andas med munnen.  Vid behov kan du använda receptfri nässpray innan du ska sova, men inte mer än 10 dagar i sträck.

På apoteket finns även receptfri hostmedicin som kan upplevas lindrande, även om det inte har någon bevisad effekt.

4. Undvik damm, kall luft och rökning

Damm, kall luft och rökning är saker som irriterar luftvägarna och kan göra att din hosta förvärras. Undvik att vistas i dammiga eller mycket kalla miljöer och om du röker bör du försöka sluta eller i alla fall dra ner på rökandet.

Långvarig hosta

– De flesta får hosta vid en förkylning. Hostan kan hålla i sig flera dagar, ibland upp till 2-3 veckor, trots att själva infektionen har läkt. Hostan i sig är inte farlig men det kan kännas jobbigt om man hostar mycket när man sover. Om du besväras mycket av din hosta kan du alltid kontakta oss på Doktor24, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

När ska jag söka hjälp för hosta?

  • Om du har mycket besvär av din hosta och hålls vaken om nätterna
  • Om hostan håller i sig i flera veckor och du samtidigt känner dig sjuk och trött.
  • Om du hostar blod.
  • Om du har svårt att andas eller haft hög feber i flera dagar.
  • Om du gått ner i vikt (utan att försöka).

Hos Doktor24 kostar ett digitalt vårdbesök 0 kr. Våra sjuksköterskor eller läkare kan hjälpa till med råd och beställning av provtagning för att utreda orsaken till besvären.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, ingen avgift.

Sök vård

Senast uppdaterad: 4 december, 2018

Redaktör: Louise Isaksson

Granskare: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen