Hoppa till innehållet

Gå inte på myterna om digital vård

Att det kostar mer att få vård hos en nätläkare och att digital vård bidrar till antibiotikaresistens är vanliga missuppfattningar om digital vård. Doktor24 slår hål på fem vanliga myter om nätläkare.

1. Det blir dyrare i slutändan

Myt: Det är en vanlig missuppfattning att man skulle behöva betala för dubbla läkarbesök om det visar sig att ditt besvär kräver ett fysiskt besök. Om du kopplas till en av Doktor24s läkare och det visar sig att du inte kan få hjälp eller om du blir hänvisad till akutvård inom 24 timmar behöver du inte betala. Avgiften krediteras och du får pengarna tillbaka.

2. Du kan inte få hjälp med riktiga besvär

Doktor24 kan hjälpa till vid en mängd olika besvär, utfärda recept, skriva sjukintyg och ställa diagnoser – precis som på en vanlig vårdcentral. Läkarna som jobbar har lång erfarenhet och kan oftast göra bedömningar utan att klämma och känna på kroppen.

3. Det är lönlöst om du behöver provtagning

Myt: Många tror att det inte är någon idé att söka vård digitalt om man misstänker att åkomman kräver provtagning för att få behandling. Så är inte fallet! Doktor24 samarbetar med ett hundratal provtagningscentraler. Om det behövs får du enkelt en remiss för provtagning och återkopplar sedan resultaten till din läkare i chatten.

Få snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård

4. Digital vård bidrar till antibiotikaresistens

Myt: Antibiotikaresistens är ett problem som berör alla. Doktor24 följer noga STRAMAs riktlinjer om antibiotikaförskrivning och läkaren kommer oftast vilja ta prover innan antibiotika kan förskrivas.

5. Läkarbesök i mobilen kostar mer för samhället

Ett läkarbesök hos Doktor24 ersätts med 400 kr (exklusive patientavgift) medan snittkostnaden för samhället vid ett fysiskt besök är 1400 kr. Digital vård kostar inte bara mindre för samhället utan innebär att sjuksköterskor och läkare kan avlastas och få mer tid för de patienter som kräver fysisk vård.

Något du undrar över?

Under våra vanliga frågor kan du läsa mer om kostnad, digitala läkarbesök, recept och sjukintyg och mycket mer.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen