Hoppa till innehållet

Skjut upp mensen – på 5 minuter

Mensen är en naturlig del av att vara kvinna och något som de flesta upplever många gånger under livet. Men även om mensen är en naturlig del av livet kan den ändå komma olägligt. Men tillsammans med rådgivning och recept från läkare det går att skjuta fram mensen.

Cecilia, 30 år, ville skjuta upp sin mens inför bröllopsresan. Inom 5 minuter hade läkaren skrivit ut receptet. Läs hennes berättelse.

Hur skjuter man fram mensen?

 • Med p-piller
  Du kan hoppa över mensen med p-piller genom att skippa sockerpillren och börja på en ny karta direkt. Det är inte farligt och mensen uteblir.
 • Utan p-piller
  Vill du hoppa över mensen utan p-piller kan du vända dig till läkare för rådgivning och läkemedel som fördröjer blödningen.

Så fungerar läkemedlet

Det läkemedel som ofta används innehåller hormon med liknande effekt som ett av kroppens egna könshormoner, progesteron, även kallat gulkroppshormon.

 • Ska tas några dagar före förväntad mens.
 • Blödningen brukar komma inom 2-3 dagar efter avslutad behandling.
Bröllop_mens

Sköt fram mensen inför bröllopsresan

Med ett stundande bröllop och en efterlängtad bröllopsresa stod inte mensvärk och frekventa toalettbesök högst upp på Cecilias önskelista. När hon berättade för en vän om den dåliga timingen fick hon rådet att vända sig till Doktor24 för att få hjälp.

– Jag visste inte att man kan skjuta upp sin mens utan p-piller. Att det skulle vara så enkelt att få hjälp utan att behöva åka till en vårdcentral kunde jag inte tänka mig. Från att jag började chatta med läkaren tog det max 5 minuter innan jag fick ett recept.

Skjuta upp mens

Kommer mensen olägligt? Våra läkare kan hjälpa dig att skjuta fram den!

 • Läkarbesöket sker via smidig chatt
 • Få svar direkt
 • Kostnadsfri receptförnyelse

Så gick läkarbesöket till

I chatten ställde läkaren några frågor om Cecilias hälsa och hon fick berätta hur länge hon ville skjuta upp mensen.

Eftersom att jag hade fullt upp med bröllopsplaneringen var det skönt att kunna chatta med läkaren. Hon var dessutom väldigt professionell och trevlig och hörde av sig några dagar senare för att se hur det gått.

Efter Cecilias positiva upplevelse är hon övertygad om att hon kommer använda Doktor24 för andra besvär i framtiden.

– Det var skönt att jag direkt fick veta att jag kunde få hjälp. Dessutom var tjänsten väldigt lätt att använda. Jag kommer definitivt kontakta Doktor24 om jag blir sjuk eller behöver förnya andra recept.

Är det dåligt att skjuta upp mens?

Sanna, specialistläkare i allmänmedicin, menar att det inte är skadligt för kroppen att hoppa över mens.

Det är ofarligt att förskjuta eller hoppa över mensen om du i övrigt är frisk. Många kvinnor tror att det är dåligt men det stämmer inte. Det finns en risk att det kommer en mindre blödning ändå, en så kallad ”genombrottsblödning”, men det är inte skadligt.

Att det finns en föreställning om att man inte ska få hjälp av vården för att skjuta upp sin mens tycker Sanna är konstigt.

– Som kvinna ska man ha möjlighet att själv bestämma om man vill skjuta fram sin mens. Det finns många kvinnor som inte vill eller kan ta de preventivmedel som gör att man slipper mensen helt. Att vid bröllop, resor etc vilja slippa smärtor eller obehag tycker jag är fullt förståeligt.

Vem bör inte ta läkemedlet

Läkemedel för att skjuta upp mens ska inte användas om:

 • Du har haft blodpropp eller ökad risk för att få blodpropp.
 • Du har en allvarlig leversjukdom eller om leverfunktionen inte normaliserats.
 • Du har vaginalblödning utan känd orsak.
 • Du har malign (farlig) tumör.

Snabb hjälp via chatt eller video

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor, dygnet runt.

Sök vård
Tecknad illustration av en psykolog

Få hjälp att skjuta fram mensen

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Granskare: Sanna, specialistläkare allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen