Hoppa till innehållet

Psykologens stresstest – 10 enkla frågor

Gör vårt snabba stresstest och ta reda på om du har låg, medelhög eller hög stressnivå. Stresstestet består av 10 enkla frågor kopplat till hur du mår, ditt humör och hur du agerat den senaste tiden.

När du svarat på alla frågor kan du läsa mer om ditt resultat och rekommenderad behandling lite längre ner i den här artikeln.

När du svarat på alla frågor kan du läsa mer om ditt resultat och rekommenderad behandling lite längre ner i den här artikeln.

 

Stresstest_Låg

1. Låg stressnivå

Enligt stresstestet har du en låg stressnivå. Stress är en naturlig reaktion som gör dig skärpt och ger kraft och energi att prestera ditt allra bästa. I grunden är stress en positiv och stärkande reaktion men när den inte balanseras med återhämtning kan den i längden leda till andra besvär och problem.

Behandling

De flesta upplever stress i olika perioder. Kortvarig stress kan du ofta hantera på egen hand. Läs mer om hur du själv kan lära dig att hantera stress.

Stresstest medel

2. Medelhög stressnivå

Enligt stresstestet ligger din stressnivå medelhögt. Stress påverkar både din kropp och mentala hälsa. Kortvarig stress är inte farligt, men om den pågår under en lång tid ökar risken för sjukdomar och utmattning.

Behandling

Om du har provat olika knep och metoder för att minska din stress utan att lyckas är det dags att söka professionell hjälp. Hos Doktor24 kan du prata med en psykolog online som hjälper dig med behandling och ger dig verktyg för att bli av med stressen. Läs mer om psykologbesök.

Få snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård
Stresstest hög

3. Hög stressnivå

Du har en hög stressnivå enligt vårt test. Stress är naturligt, men kan orsaka problem om den är intensiv och pågår under en lång tid. Det går att bli frisk från stressproblematik men ofta kan det ta lite tid. Därför är det viktigt att söka hjälp så snart som möjligt.

Behandling

Sök professionellt stöd för din stress, det finns god hjälp att få! Du kan antingen vända dig till din vårdcentral eller testa digitalt psykologbesök för att direkt komma i kontakt med en psykolog.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är den psykologiska behandling som har visat sig ge god effekt vid stressbesvär. Doktor24 erbjuder KBT online via chatt eller video. Läs mer om psykologbesök.

Om stresstestet

PSS-10, Perceived Stress Scale, består av 10 frågor där du själv skattar hur ofta du upplevt ditt liv som oförutsägbart, okontrollerbart och överbelastande den senaste månaden. Internationellt har PSS blivit ett av de mest använda psykologiska instrumenten för mätning av generell upplevd stress.

Kom ihåg att testet inte kan ersätta en bedömning av en psykolog eller läkare. Resultatet baseras på dina svar och ska enbart ses som en indikation om var i skalan du befinner dig.

Kontakta Doktor24 eller vårdcentral för att få en korrekt och individuell diagnos.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen