Hoppa till innehållet

Psykologens sömntest – kolla om du har sömnproblem

Gör vårt snabba sömntest och ta reda på om du har lätta, medelsvåra eller svåra sömnproblem och vilken hjälp du kan få. Sömntestet består av 7 frågor där du själv skattar din sömn på en skala från 1-5.

Testet kallas ISI, Insomnia Severity Index (Morin, 1993), och används för att bedöma graden av insomi. När du svarat på alla frågor och har fått ett resultat kan du gå tillbaka till den här sidan för att läsa mer om vad dina poäng innebär.

Så tolkar du resultatet

0-7 poäng inga sömnproblem

0-7p: Inga sömnproblem

Enligt sömntestet har du inte sömnproblem. Det är goda nyheter eftersom sömnen är viktig för att hjärnan och resten av kroppen ska återhämta sig och må bra.
Behandling

Om du är nöjd med din sömn behöver du inte vidta några åtgärder nu. Men om du vill förbättra sömnen finns det några saker du kan tänka på. Att dra ner på alkoholen och motionera regelbundet är två faktorer som ger bättre sömnkvalitet. Om du får problem med sömnen i framtiden är du alltid välkommen till Doktor24.

8-14p-lätta sömnsvårigheter

8-14p: Lätta sömnproblem

Enligt vår sömnskala har du en del besvär med sömnen. Det är normalt att sömnen störs under vissa perioder i livet, så som när man blivit förälder eller har en stressig situation på jobbet. Lätta besvär kan du ofta hantera på egen hand, men om du har svårt att ta itu med problemen kan du söka professionell hjälp.

Behandling
Börja Doktor24s kostnadsfria sömnskola för att förstå din sömn bättre och lära dig verktyg för att sova bättre. Sömnskolan finns i 6 delar och djupdyker i tekniker som används inom KBT, kognitiv beteendeterapi.

 

15-21p-Medelsvåra sömnproblem

15-21p: Medelsvåra sömnproblem

Enligt vår sömnskala lider du av medelsvåra sömnbesvär, så kallad insomi. Att ha problem med sömnen kan kännas väldigt jobbiga för den som är drabbad, men det finns god hjälp att få.

Behandling

Om du tror att du kan hantera besvären själv kan du börja Doktor24s kostnadsfria sömnskola. Men vanligtvis krävs professionell hjälp när sömnproblemen pågått under en längre tid.

Hos Doktor24 kan du prata med erfarna psykologer och få hjälp med psykologisk behandling för dina besvär. Om besvären är tillfälliga kan en kan en läkare skriva recept på läkemedel efter en bedömning.

22-18p-svåra sömnproblem

22-28p: Svåra sömnproblem

Dina sömnproblem klassas enligt ISI-skalan som svåra. Sömnproblem kan bero på flera saker, till exempel underliggande sjukdom eller ändrad livssituation. Ibland hittar man ingen förklaring till sömnproblemen. Oavsett vad orsaken är så finns det flera behandlingsalternativ för dig med sömnbesvär.

Behandling

Det är viktigt att du söker hjälp för att ta reda på orsaken till problemen och få hjälp med rätt behandling. Kognitiv beteendeterapi, KBT, är förstahandsvalet och har visat sig ge bra effekt över tid. Vi erbjuder både psykologbesök och läkarbesök.

Sök hjälp vid sömnproblem

Doktor24 erbjuder digitala psykologbesök och läkarbedömningar vid sömnbesvär som pågått under en längre tid. Det kostar 100 kr från det år du fyller 20. Frikort gäller. Hos Doktor24 jobbar erfarna psykologer och läkare som kan hjälpa till med både KBT-behandling, remiss och recept. Tänk på att endast läkare kan skriva recept på läkemedel. 

Om sömntestet

Testet utgår från en kvalitetssäkrad skala som används av psykologer. Tänk på att ditt resultat baseras på dina svar och att testet enbart kan ge en indikation om var i skalan du befinner dig. För att få en korrekt diagnos krävs alltid en bedömning av en psykolog eller läkare.

6 tecken på sömnproblem

Typiska symtom vid sömnsvårigheter är att:

  1. Du har svårt att somna.
  2. Du vaknar flera gånger varje natt.
  3. Du känner dig inte utvilad efter en natts sömn.
  4. Du är på dåligt humör och kan känna dig irriterad.
  5. Då har svårt att vara uppmärksam.
  6. Du har svårt att minnas saker.

Läs mer om sömnproblem

Få snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård
Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen