Hoppa till innehållet

7 vanliga symtom vid en depression

En av fyra kommer någon gång i livet gå igenom en period av nedstämdhet som är så pass allvarlig att det klassas som en depression. Några av de vanligaste symtomen på att du är deprimerad är trötthet, brist på intresse, nedstämdhet, skuldkänslor och sömnproblem

Våra läkare och psykologer kan hjälpa dig digitalt med bedömning, terapi och receptförnyelse av antidepressiva läkemedel.

Nedstämdhet är vanligt och behöver inte betyda att du är deprimerad. Skillnaden mellan att vara nedstämd och att vara deprimerad är att besvären påverkar vardagen i stor utsträckning och att de pågår under minst två veckor.

– Det kan till exempel handla om att du har svårt att gå till jobbet, att du inte orkar sköta vardagssysslor såsom att handla eller betala räkningar eller att du börjar få svårt att ta hand om dina barn, säger Christoffer Berg, leg. psykolog.

7 tecken på att du är deprimerad:

1. Du är nedstämd eller irriterad

Vid en depression känner du dig onormalt nedstämd i princip hela tiden. Många har även lätt att bli irriterade och kan få utbrott över småsaker.

2. Du känner dig trött

Du har ingen energi och känner dig konstant trött. Inte ens att vila verkar hjälpa mot din energilöshet.

3. Du saknar lust att göra saker

Brist på intresse är ett vanligt symtom vid en depression. Aktivitetsnivån minskar och du drar dig undan från sociala sammanhang, vänner och familj. Du känner ingen lust att göra saker som du vanligtvis tycker om och mår bra av.

4. Du har sömnbesvär

Vid en depression är det vanligt att man får problem med sömnen. Du kanske har svårt att somna, vaknar mitt i natten eller sover väldigt dåligt. Det kan också vara det motsatta – att du sover hela tiden.

5. Du får ändrad aptit

Aptiten förändras och du går ner eller upp i vikt utan att försöka. En del tappar aptiten och går ner i vikt, medan vissa tröstäter och istället går upp i vikt.

6. Du plågas av skuldkänslor

När du är deprimerad är det vanligt att du känner skuldkänslor. Det kan bland annat handla om att man klandrar sig själv för att man mår dåligt eller att man känner skuld över att man inte tar hand om sina relationer som man skulle önska.

7. Du känner dig värdelös

Det är vanligt att ha negativa tankar kring att du är värdelös. Många ser inte ett slut på depressionen och kan till och med känna att livet blir meningslöst.

Då ska du söka hjälp

Sök hjälp om du har känt dig nedstämd i mer än två veckor och ditt liv påverkas negativt. De behandlingar som i första hand rekommenderas är kognitiv beteendeterapi (KBT) och antidepressiv medicinering. Hos Doktor24 kan du få hjälp med en bedömning och påbörja KBT-behandling online.

Om du eller någon som du känner har tankar på att ta sitt liv ska du kontakta närmaste psykiatriska jourmottagning. Vid akut fara för ditt eller någon annans liv – ring 112.

Få snabb hjälp

Träffa psykologer och få hjälp med behandling. Dygnet runt, livet runt.

Orsaker till depression

Ibland kan en depression utlösas av en negativ eller stressande händelse i livet som att någon nära går bort, att man förlorar jobbet eller går igenom en skilsmässa. Men för många personer finns ingen tydlig orsak till depressionen.

– Man vet inte alltid vad som orsakar en depression eftersom nedstämdhet kan komma utan någon särskild händelse i livet. Det kan finnas en ärftlig faktor eller vara kopplat till hormonella förändringar vid till exempel en graviditet, förlossning eller klimakteriet, säger Christoffer Berg.

Juridisk rådgivning, råd och tips

En depression kan utlösas när något negativt händer i livet, som en skilsmässa, sjukdom, bortgång av en närstående eller annan svår situation. När du mår dåligt är det viktigt att våga be om hjälp – både från personer runt om kring dig, psykologer och andra som kan hjälpa dig i den situation du befinner dig. Doktor24 samarbetar med den digitala juridiska rådgivaren Lexly. Hos Lexly får du snabbt och enkelt hjälp när du behöver juridisk rådgivning som vid exempelvis skilsmässa och bodelning.

Tecknad illustration av en psykolog

Psykolog- & läkarbesök via chatt & video

Sök vård

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen