Hoppa till innehållet

12 symtom vid stress

Stress är något som många tampas med i vardagen idag. Om du ofta känner dig stressad till exempel på jobbet eller i skolan kan stressen bli skadlig och ge både fysiska och psykiska symtom.

Träffa psykolog

Stresssymtom

Symtomen på stress varierar från person till person och över tid. Ju längre tid du har känt dig stressad desto fler och värre symtom riskerar du att få. Ibland kommer inte symtomen förrän den stressiga perioden är över och du har tid för vila. Du kan märka av stress både i din kropp, ditt humör och ditt beteende:

1. Du sover dåligt

Stress kan påverka sömnen och göra att du inte kan sova. Du kan ha svårare att somna, vakna upp ofta mitt i natten eller vakna tidigt på morgonen utan att kunna somna om. Du känner en ökad trötthet dagtid.

2. Du får sämre immunförsvar

Du blir lättare sjuk och det tar längre tid att bli frisk. Stress gör att ditt immunförsvar blir sämre och du får därför svårare att stå emot och försvara dig mot sjukdomar.

3. Du får humörsvängningar

Du har sämre humör. Du är irriterad, blir lättare arg eller känner dig nedstämd. Du kanske känner ångest och är överlag mer orolig.

4. Du får svårt att koncentrera dig

Din koncentrationsförmåga blir sämre. Du har svårare att läsa böcker och behöver gå tillbaka och läsa om flera gånger eftersom du tappar tråden. Vid svår stress kan du ha svårt att följa med i ett samtal och förstå instruktioner.

5. Du är uppe i varv

Du känner dig rastlös och har svårt att slappna av och varva ner när du är ledig.

6. Ditt minne försämras

Du har svårt att memorera nya saker och att minnas. Till exempel vad du gjorde förra veckan, vad du gick till kylskåpet för att hämta, vad du skulle göra klockan tre imorgon eller vad din mamma precis påminde dig om.

7. Du får problem med magen

En stressad kropp prioriterar bort matsmältningen vilket leder till det som ofta kallas stressmage. Du har ont i magen, problem med sura uppstötningar, är förstoppad, har diarréer eller går oregelbundet på toaletten.

Du kanske också prioriterar bort hälsosamma matrutiner när du är stressad, något som kan bidra till de magproblem du upplever. Du slänger i dig maten på stående fot, äter mer oregelbundet och tuggar inte ordentligt.

Gratis stresstest

Doktor24 har tagit fram psykologiska tester för att du på egen hand ska kunna ta reda på hur du mår och om du behöver professionell hjälp. Testerna är vetenskapligt granskade och används för att göra psykologiska bedömningar. Gör vårt stresstest helt gratis.

8. Aptiten förändras

Din aptit är minskad eller ökad, kanske mår du illa. Du går ner eller upp i vikt. En stressad kropp lagrar energi i form av fett för att klara av hårda tider och därför blir du mer sugen på snabb energi som socker och fett. En viktförändring kan också bero på att du inte hinner eller orkar träna och röra dig som du brukar.

9. Ont i huvud och muskler

Du har huvudvärk, värk i nacken och känna dig stel i axlarna. Det är vanligt att man spänner sig i musklerna under stress, ett sätt för kroppen att förbereda sig för flykt eller kamp.

10. Du får hudbesvär

Du får utslag, eksem eller akne i ansiktet eller på kroppen. Symtom i huden är tecken på att kroppen är i obalans.

11. Tryck över bröstet

Du känner bröstsmärtor eller tryckkänsla över bröstet. Det kan kännas konstant eller i specifika situationer som när du känner dig mycket pressad på jobbet eller sitter fast i trafiken. Vanligt är att du känner det när du väl får tid för vila, då du har tid att känna efter. Du kan också få hjärtklappning och känna dig yr.

12. Du blir ljudkänslig

Du är känslig för ljud, ljus eller vissa dofter. Det kan till exempel märkas genom att du ofta sänker volymen på tvn, inte lyssnar på musik lika ofta, undviker konserter eller inte klarar av att gå in i parfymbutiker.

När ska du söka vård?

  • När du mår dåligt av din stress och inte kan hantera den själv
  • När du har provat olika metoder för att sänka dina stressnivåer utan att det hjälpt
  • När du upplever att du inte blir återhämtad hur mycket du än vilar.

Få snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård

Vad är stress?

Stress är ett system i kroppen som aktiveras när du ställs inför en utmaning som kräver lite extra av dig. Det är en naturlig reaktion som gör dig skärpt och ger kraft och energi att prestera ditt allra bästa. Många upplever till exempel att de jobbar mer effektivt under stress och att dom blir starkare och mer uthålliga av att träna.

Man kan skilja på fysisk och psykisk stress. Den psykiska stressen uppstår när du upplever att omgivningens krav är högre än du kan hantera. Fysisk stress uppstår när din kropp påfrestas under till exempel träning. När du har en balans mellan stress och återhämtning är stress inte farligt utan snarare nödvändig och kan vara den positiva kraften som gör att du klarar av utmaningar i livet.

I grunden är stress en positiv och stärkande reaktion men när den inte balanseras med återhämtning kan den i längden leda till sjukdom och utmattning.  Långvarig stress ökar även risken för sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Vad är utmattningssyndrom och utbrändhet?

Om du lever under intensiv stress under en längre tid kan du drabbas av utmattningssyndrom, det som tidigare kallades utbrändhet. Vid utmattning har du svåra kroppsliga, psykiska och känslomässiga symtom och en trötthet som det inte går att vila sig ifrån.

Sök vård digitalt

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med rådgivning, bedömning och behandling vid hudbesvär. Vi har öppet dygnet runt, livet runt.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen