Hoppa till innehållet

Minska sömnproblem med gratis sömnskola

Sömnproblem är vanligare än du tror! Cirka 2 av 5 vuxna i åldern 16-84 år uppger att man lider av sömnsvårigheter (2018). Doktor24 har tagit fram en kostnadsfri sömnskola i 6 delar för dig med sömnproblem.

Sömnproblem blir generellt sett vanligare med åren, särskilt bland kvinnor. Doktor24s sömnskola är helt gratis och finns i 6 delar. Övningarna är framtagna för dig med sömnproblem och baseras på tekniker som används inom kognitiv beteendeterapi (KBT).

Så fungerar sömnskolan

I vår sömnskola kommer du få du verktyg för att själv arbeta med dina sömnproblem. Du kommer lära dig om hur sömn fungerar, hur du bryter negativa spiraler och arbeta med hemuppgifter för att bli av med problemen.

Hemuppgifterna går ofta ut på att prova nya beteenden eller att arbeta aktivt med sina tankar och sitt förhållningssätt till dem. För att lyckas få bättre sömn behöver du lägga ner tid på sömnskolan.

Om du känner att du behöver professionellt stöd och vill påbörja en behandling direkt hos någon av våra psykologer gör du det här (länk till psykologbesök).

Symtom och sömntest

Typiska symptom vid sömnsvårigheter är att:

 • Du har problem att somna.
 • Du vaknar flera gånger varje natt.
 • Du känner dig inte utvilad efter sömn.
 • Du är på dåligt humör och kan känna dig irriterad.
 • Du har svårt att vara uppmärksam.
 • Du får sämre minne än tidigare.

Gör vårt sömntest för att se hur svåra dina sömnproblem är och vilken hjälp som behövs.

Det här kommer du lära dig

Sömnskolan baseras på beprövade tekniker som används i KBT-behandlingar. I KBT fokuserar man på att kartlägga och förändra tankar och beteenden i nuet. För att bryta den negativa sömnspiralen kommer du få jobba med bland annat:

 • Sömnrestriktion
  Du minskar mängden vaken tid i sängen för att öka kvaliteten på den sömn du får.
 • Sömnhygien
  Du lär dig att skapa goda vanor kopplat till sömn och sovande. God sömnhygien är en viktig del av en sömnbehandling och ett sätt att öka sannolikheten att man somnar fort och att den sömn man får har en god kvalitet.
 • Negativa tankar
  Negativa tankar och katastrofiering är när du tror att allting som kan gå fel kommer att gå fel. Det är viktigt att jobba med negativa tankar kopplade till sovande och din sömn då de kan bidra till att det är svårare att komma ur problemen.
 • Avslappning
  Många som har sömnproblem har svårt att slappna av och får därför svårare att somna. Genom att arbeta med magandning och progressiv avslappning kan du lära dig att slappna av.

Målet med sömnskolan är helt enkelt att förändra negativa beetenden och vanor kopplat till sömnen och successivt byta ut dem mot nya, goda, vanor.

Kom igång!

Sömnskolan del 1: sätt tydliga mål

 

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen