Hoppa till innehållet

Sömnproblem

Sömnen är mycket viktig för att hjärnan och resten av kroppen ska återhämta sig och må bra. I många situationer är det normalt att sömnen störs och att det blir några vakna nätter. Om problemen är kroniska och inte går över av sig själva finns god hjälp att få.

  • Hos Doktor24 kan du träffa läkare, sjuksköterskor och psykologer som kan hjälpa dig med KBT-behandling.
  • Ett läkar- och psykologbesök kostar 100 kr från det år du fyller 20. Frikort gäller.

Vuxna människor behöver sova mellan 6-9 timmar per dygn. Barn och tonåringar har ett större sömnbehov. Ca 15-30 % av alla vuxna har problem med sömnen. Problemen blir generellt sett vanligare med åren och tycks vara vanligare hos kvinnor.

Typiska symtom på rubbade sömnvanor är att:

  • Du har problem att somna.
  • Du vaknar flera gånger varje natt.
  • Du känner dig inte utvilad efter sömn.
  • Du är på dåligt humör och kan känna dig irriterad.
  • Du har svårt att vara uppmärksam.
  • Du har sämre minne.

Vi på Doktor24 kan hjälpa dig om du haft sömnsvårigheter en längre tid. Våra läkare och psykologer hjälper dig med en bedömning av besvären, ger rådgivning, läkemedel och KBT-behandling vid behov. Hos Doktor24 är erbjuds kortvarig läkemedelsbehandling med icke-beroendeframkallande läkemedel.

Vid kortvariga och övergående sömnsvårigheter kan läkemedel, till exempel sömntabletter, fungera bra. Olika läkemedel har olika effekt. På Doktor24 förskrivs inga beroendeframkallande läkemedel; dessa läkemedel har en avtagande effekt bara efter några dagar och ett beroende kan snabbt utvecklas. Vid långvarig behandling med samtliga av dessa läkemedel kan sömnen bli psykiskt kopplad till tabletterna och det kan upplevas svårare att somna om tabletterna inte finns till hands. Hos Doktor24 är erbjuds kortvarig läkemedelsbehandling med icke-beroendeframkallande läkemedel.

Sök vård

Granskad av: Specialistläkare, Doktor24.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen