Hoppa till innehållet

5 orsaker till trötthet

Trötthet är vanligt och kan bero på många olika faktorer: psykisk ohälsa, hormoner, årstider, matvanor, livsstil och sjukdomar. Vi har pratat med Hanna Rohani, chefspsykolog på Doktor24, för att reda ut faktorerna som kan orsaka trötthet – och ge tips på vad du kan göra själv.

1. Psykisk ohälsa

Många psykiska besvär kan orsaka trötthet. Psykisk ohälsa bygger oftast på olika faktorer i livet. Det kan handla om:

 • Självkritiska och destruktiva tankar som slukar energi.
 • Relationer som belastar.
 • Ständig oro inför framtiden.
 • Skuldkänslor.
 • Höga krav på sig själv.

Förutom att dessa faktorer slukar energi så skapar de även en generellt ökad stressnivå i kroppen. Den stressnivån kan göra det svårt för kropp och hjärna att varva ner och somna.

Vad kan jag göra själv?

 • Försök identifiera vilka aspekter av ditt liv det är som överbelastar dig. Har du en inre kritiker? Förväntar du dig att du ska klara av alla utmaningar och ställa upp för alla? Fyller du dagarna till sin bristningsgräns? Har du personer eller uppgifter i ditt liv som slukar energi?
 • Skapa utrymme för stunder där du får vara i fokus och ingen annan – en liten stund varje dag där du bara gör något som du vill göra, inte för att du måste.
 • Ta hjälp av någon professionell. Hos Doktor24 kan du träffa erfarna psykologer via chatt eller video. Vi erbjuder både enstaka psykologbesök och digital terapi (KBT-behandlingar) för bland annat depression, ångest, sömnbesvär och stress.

Gör psykologens sömntest – kolla om du har sömnproblem.

2. Hormoner

För många kvinnor har hormoner en stor inverkan på det dagliga livet. Något som blir minst sagt påtagligt i samband med att menscykeln träder in i olika faser. När ett ägg inte blir befruktat sjunker nivåerna av kvinnliga könshormonet i kroppen vilket kan orsaka flera symptom, bland annat trötthet. Ungefär en vecka efter mensens start stiger hormonerna igen och du får mer energi.

Trötthet kan även bero på järnbrist som kan drabba vissa kvinnor som har riklig mens.

Vad kan jag göra själv?

 • Kartlägg dina symptom. Då får du får du en bättre uppfattning om hur ditt mående varierar, vilka mönster som finns och hur du kan hantera dem.
 • Planera in aktiviteter som hjälper till med nedvarvning som rörelseträning och andningsövningar.
 • Undvik onödig stress och be din omgivning om hjälp med avlastning.

Läs hela artikeln – så tar du kontroll över din menscykel.

3. Årstider

Vår sömn styrs av en inre klocka. Den klockan frisläpper hormoner som gör att du antingen vaknar och blir alert, eller varvar ner och somnar. Klockan styrs av solljus – när solen går upp triggar dagsljuset vår kortisolproduktion som förbereder kroppen för dagen. Morgonljuset sätter även igång en timer som säger till kroppen att börja producera melatonin (som får oss varva ner) om ungefär 12 till 14 timmar.

I och med övergångarna mellan olika årstider så rubbas vår cykel. För de flesta så reglerar kroppen sig efter någon vecka men för många kan det skapa besvär och trötthet.

Vad kan jag göra själv?

 • Exponera dig för dagsljus tidigt på dagen.
 • Vistas utomhus under dygnets tidiga timmar utan solglasögon (det behövs inte mer än 10-15 min).
 • Försök även få solexponering löpande under dagen (fungerar lika bra om det är molnigt).

Läs hela artikeln – därför är du trött på våren.

4. Matvanor och livsstil

Allt du stoppar i kroppen ger effekt. Om du konsumerar koffein, nikotin, alkohol, socker eller tung mat under dygnets senare timmar så påverkar det kroppens hormonsystem och sömnen kan bli drabbad. Exempel: när du dricker kaffe så blockeras receptorerna som gör att du somnar, istället produceras kortisol som gör dig alert. 

Fysisk aktivitet är en av de bästa metoderna för att motverka sömnproblem och förbättra sömnkvalitén. Den främsta orsaken är att det ökar ditt “sömndriv” vilket gör att kroppen vill sova för att återhämta sig (på samma sätt som att du blir hungrig av att inte äta mat).

Vad kan jag göra själv?

 • Undvik socker, nikotin, koffein, alkohol och tung mat ett par timmar innan läggdags.
 • Se till att få en daglig dos av fysisk aktivitet (behöver inte vara tungt eller jobbigt – en promenad fungerar utmärkt). Men undvik att motionera för nära inpå läggdags då träningen kan ge energi en stund efteråt.

5. Sjukdomar

Att bli trött av en sjukdom, behandling eller ett läkemedel är vanligt.

Vad kan jag göra själv?

Kontakta oss på Doktor24 om du upplever att du är trött på ett sätt som du inte känner igen och som inte går över. Våra legitimerade sjuksköterskor och läkare kan hjälpa dig med bedömning av dina besvär samt rådgivning om hänvisning krävs till annan vårdnivå.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen