Hoppa till innehållet

Vårtrött – därför är du trött trots ljusare dagar

Upplever du att omställningen till ljusare dagar gör dig tröttare än piggare? Det kanske låter konstigt men är egentligen helt normalt. Tröttheten beror inte på ljuset – det är skiftningarna mellan årstiderna som påverkar oss.

Hanna_rohani

”Sol och mörker-växlingar förvirrar vårt system”

Just nu förändras längden på dygnet snabbt där går vi från mörker till mer ljus varje dag. För många personer kan övergången till en ny årstid innebära depression/känslan av att vara väldigt nedstämd. Det är vanligast under den mörkaste delen av året men förekommer även under våren och sommaren. Besvären är kopplade till hur dygnet skiftar i längd mellan årstiderna.

– Vi har en inre klocka som är beroende av solljus för att reglera våra hormoner, både må bra-hormoner som serotonin och dopamin, men även de som styr sömn och vakenhet, säger Hanna Rohani, legitimerad chefspsykolog på Doktor24 och fortsätter:

– Sol och mörker-växlingar förvirrar vårt system vilket kan leda till extrem trötthet, ökat sug för kolhydrater, koncentrationssvårigheter, oro och nedstämdhet – symptom man ofta upplever vid årstidsbunden depression. Den biologiska klockan hänger inte riktigt med i förändringen.

Psykologen tipsar – det här kan du göra själv

  1. Försök att få så mycket naturligt dagsljus som möjligt, även om det är molnigt ute.
  2. Sitt nära fönster när du är inomhus.
  3. Motionera – helst utomhus för att få dagsljus.
  4. Ät en näringsrik kost, regelbundna måltider och var försiktig med alkohol, framförallt under årets mörkare perioder.
  5. Försök att hålla fasta tider för när du lägger dig och kliver upp. Då kan kroppen bättre förutse när den ska producera relevanta hormoner.

Få hjälp digitalt 

Om tipsen inte hjälper kan du alltid kontakta oss på Doktor24. Vi erbjuder både enstaka psykologbesök och digital terapi (KBT-behandlingar) för bland annat depression, nedstämdhet, ångest, sömnbesvär och stress.

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen