Hoppa till innehållet

Psykolog online – så funkar det

Psykologbesök online, digital terapi och KBT på nätet – hur funkar det och kan du verkligen få hjälp även fast du inte träffar psykologen? Här är allt du behöver veta om ett digitalt psykologbesök.

Vad är skillnaden mellan digital och fysisk terapi?

Den största skillnaden är att du och psykologen kommunicerar digitalt istället för att sitta i samma rum. Du får samma frågor, fyller i samma formulär och får samma bedömning som om ni träffats fysiskt.

I det första psykologbesöket kan det kännas skönt att se psykologen, då använder ni helt enkelt videofunktionen. Därefter upplever många att chatten räcker för att stämma av behandlingen, få nya verktyg och följa upp eventuella hemuppgifter.

– Många uppskattar chattfunktionen eftersom det ger dig möjligheten att gå tillbaka och läsa vad psykologen sagt. Ibland tar det tid att bearbeta saker och då kan det vara skönt att veta att råden och verktygen finns kvar i chatten även när besöket är avslutat, säger Christoffer Berg, psykolog.

Så går ett digitalt besök till

För att förstå mer om din situation och hur du bäst kan få hjälp behöver psykologen veta mer om ditt besvär. Det första steget är därför att svara på frågor om ditt problem och berätta hur du mår.

  1. Chatt eller video?
    Besöket börjar som chatt men psykologen kan slå på videon om ni tillsammans känner att det är enklare att prata när ni ser varandra.
  2. Bedömning
    Tidigt i samtalet kommer psykologen skicka ett eller flera formulär via chatten som du får fylla i. Det tar oftast ett par minuter och är väldigt värdefullt för att psykologen ska kunna ställa en diagnos och hjälpa dig.
  3. Behandling
    Ibland räcker det med ett besök där du får verktyg och stöd för att hantera dina psykiska besvär, men om det behövs får du hjälp med ett behandlingsprogram. Psykologen ger en rekommendation och ni bokar in nästa besökstid.

Ett psykologbesök kostar 100 kr från det år du fyller 20. Frikort gäller. I dagsläget kan våra psykologer inte ta emot barn och ungdomar under 18 år.

Få snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård

Psykologbesöket

Vad ska jag tänka på inför psykologbesöket?

Det kan vara bra att tänka igenom vad det är du vill ha hjälp med och vad du önskar uppnå med terapin. Ju mer konkret och avgränsat problemet är, desto lättare blir det för psykologen att hjälpa dig. Ibland vet man inte varför man mår dåligt, då kan psykologen hjälpa dig att bena ut det.

Vad ska jag säga till psykologen?

Psykologen kommer leda samtalet och ställa frågor som du får svara på. Du behöver inte berätta allt för psykologen direkt, men däremot är det bra om du berättar om ditt problem, dina förväntningar och mål med en eventuell behandling. Vissa saker känns jobbiga att prata, men kan vara viktiga för att behandlingen ska gå framåt. Ta det när du känner dig trygg och i din takt.

Kan jag byta psykolog om vi inte klickar?

Ja, psykologer är människor och ibland händer det att man inte klickar med sin psykolog. Det är helt okej att byta om du inte trivs med den person som du redan haft besök hos. Om du inte vill skriva direkt till psykologen kan du enkelt kontakta vår support på support@doktor24.se och be om en ny kontakt så hjälper vi dig.

– Det kan kännas jobbigt att be om en annan person, men kom ihåg att det i grund och botten handlar om att du ska känna dig trygg och må bättre. Våra psykologer är erfarna och ser hellre att du får rätt hjälp än ingen hjälp, säger Christoffer Berg.

Vad händer om digital terapi inte funkar?

Digital terapi passar inte för alla och inte vid alla tillfällen i livet. Psykologerna på Doktor24 ser till att hjälpa dig vidare till fysisk vård om de tillsammans med dig bedömer att digital terapi inte är rätt terapiform.

Behöver jag gå i terapi?

Om du känner att du mår dåligt och inte vet hur du ska hantera det på egen hand är det dags att söka hjälp. Många drar sig för att ta det första steget, men tänk på att det är bättre att söka hjälp tidigt eftersom problemen blir enklare att behandla.

Om du är osäker på hur allvarliga problem du har kan du göra någon av våra kostnadsfria tester online:

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen