Hoppa till innehållet

Skjuta upp mens

Ibland kan det finnas tillfällen då du tillfälligt vill skjuta fram eller hoppa över mensen. Det kan du göra med hjälp av p-piller eller ett läkemedel som skrivs ut av läkare.

Om du inte använder p-piller eller annat preventivmedel kan en läkare skriva ut läkemedel för att förskjuta mensen i några dagar.

Läkemedel som ofta används för att skjuta fram mensen innehåller ett hormon som har liknande verkan som progesteron, även kallat gulkroppshormon, som är ett av kroppens egna könshormoner.

Det som händer när du tar läkemedlet är att livmoderslemhinnan inte stöts bort direkt, utan blir kvar så länge du tar tabletterna. När du sedan slutar med behandlingen stöts livmoderslemhinnan ut. Det tar cirka 1-2 dagar innan blödningen uppstår.

Efter att du har svarat på ett antal frågor kan du få hjälp av en av Doktor24’s läkare som avgör om det är medicinskt lämpligt att förskriva läkemedel till dig för att skjuta upp mens. Detta går vanligtvis snabbt och ditt recept blir tillgängligt direkt efter besöket.

Träffa läkare

Granskad av: Henric Merkel, Specialistläkare, Doktor24

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Skjut upp din mens

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen