Hoppa till innehållet

Kolla upp födelsemärke

Födelsemärken finns överallt på huden och de flesta är helt ofarliga. Om du är orolig över en hudförändring och märker att det ändrat utseende, orsakar besvär eller sticker ut kan du enkelt få det undersökt hos Doktor24. 

Läs mer om andra vanliga hudbesvär

Om födelsemärkeskoll

Undersök födelsemärken

Kolla upp födelsemärket direkt

De flesta har någon hudförändring som man är osäker kring. Hos Doktor24 kan du enkelt och snabbt få en bedömning av dina hudförändringar och om det behövs en remiss för en fysisk uppföljande bedömning och eventuell borttagning.

Du kan enkelt göra en Födelsemärkeskoll på våra mottagningar på Apoteket. Våra erfarna sjuksköterskor tar en bild på ditt födelsemärke med ett hudmikroskåp. Bilden skickas sedan vidare till våra läkare som gör en bedömning och återkopplar till dig inom ett par dagar.

Så går det till

 1. Svara på frågor
  Innan bokar en tid får du svara på några frågor om födelsemärket.
 2. Boka tid
  Boka en tid på din närmaste Doktor24-mottagning på Apoteket.
 3. Träffa sjuksköterska på Apoteket
  Med hjälp av ett hudmikroskåp tar sjuksköterskan en bild på ditt födelsemärke. Bilden skickas vidare till en läkare för bedömning.
 4. Bedömning av läkare
  Du får en bedömning av hudförändringen och om det behövs kan en läkare skicka remiss för vidare utredning och eventuell borttagning av födelsemärket.

Vad kostar det?
Besök kostar 100 kr från det år du fyller 20. Frikort gäller.

Ta bort födelsemärke
En läkare kan i många fall bedöma om hudförändringen är farligt. Om du behöver ta bort hudförändringen skickar läkaren en remiss för en fysisk uppföljande bedömning och eventuell borttagning.

födelsemärken olika utseenden

Farligt födelsemärke

Var uppmärksam på:

 • Födelsemärken som är asymmetriska.
 • Födelsemärken som har oregelbundna kanter.
 • Födelsemärken som ändrar färg.
 • Födelsemärken som har flera olika färger, till exempel, svart, blått, vitt.
 • Födelsemärken som kliar.
 • Födelsemärke som blöder.
 • Födelsemärken som avviker utseendemässigt.

Läs mer om födelsemärken

Undersök ditt födelsemärke på Apoteket

Hos Doktor24 på utvalda apotek kan du få dina födelsemärken undersökta. En sjuksköterska undersöker och fotograferar födelsemärket med ett dermatoskop och en läkare gör sedan en bedömning.

Så ser du skillnaden på ofarligt och farligt födelsemärke

För att skilja mellan vanliga födelsemärken och melanom utgår läkaren bland annat från ABCDE-kriterierna:

 • Asymmetri,
 • Border (ojämna/diffusa kanter),
 • Colour (varierande färg),
 • Diameter (bredare än 6mm) och
 • Evolution (förändring över tid).

Utöver dessa ska du leta efter födelsemärken som sticker ut från mängden och skiljer sig utseendemässigt (det så kallade ”ugly duckling sign”). Ett födelsemärke som skiljer sig från andra bör undersökas mer noggrant.

Var kollar jag födelsemärken?

Födelsemärken liksom många andra hudförändringar kan enkelt undersökas med hjälp av ett hudmikroskåp. Om det behövs får du en remiss för vidare utredning och eventuell borttagning av födelsemärket. Här hittar på vilka orter du kan göra en födelsemärkeskoll.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är en form av hudcancer som blir allt vanligare. I Europa tillhör Sverige de länder som har högst insjuknande i melanom i huden. Cirka 3000 svenskar diagnosticeras med malignt melanom varje år.

Alla kan drabbas av sjukdomen, men den är mycket ovanlig hos barn och ungdomar. Därefter ökar den med stigande ålder. Hos kvinnor är melanom vanligare på benen medan män oftare får det på bålen. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre.

Få snabb hjälp – öppet livet runt

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen