Hoppa till innehållet

Amanda hade malignt melanom – fick hjälp direkt

Amanda, till vardags journalist och småbarnsmamma upptäckte av en slump ett födelsemärke på sin axel som visade sig vara malignt melanom. Tack vare hennes kunskap om hur man ser skillnaden på ett ofarligt och farligt födelsemärke tog hon snabbt kontakt med en läkare.

Om ett födelsemärke växer, förändras eller sticker ut från mängden är det viktigt att få det bedömt av en läkare. Antal fall av malignt melanom har fördubblats under 2000-talet och är nu en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Amanda är en av många svenskar som varje år drabbas.

Hur upptäckte du att ditt födelsemärke var avvikande? 

– Av en händelse lade jag märke till ett födelsemärke på min axel, som jag inte kände igen. Den var varken särskilt stor eller utmärkande på annat sätt, men då jag genom mitt jobb har kunskap om de fem kriterierna för hudcancerformen malignt melanom – gick jag igenom dessa i mitt huvud och insåg att fläcken behövde undersökas då den stämde in på alla fem.

Hur såg födelsemärket ut?

– Den var asymmetrisk (ena halvan såg inte ut som andra halvan i färg och form), hade ojämn kant, färgen var melerad (från ljust rosa och brun till mörkare brun – vilket jag kunde se när jag tog en bild och förstorade den), diametern var något större än 6 mm på bredaste stället och eftersom jag inte kände igen den måste den ha förändrats och det förmodligen ganska nyligen.

Emese hade malignt melanom - fick hjälp direkt

“Kom igen nu, gå och kolla de där leverfläckarna”

– Jag sökte vård direkt och fick en remiss till hudläkare som skar bort fläcken och lite till och skickade in hudbiten för analys. 9 dagar senare berättade hudläkaren att provet visade på malign melanom in situ, cancerceller i ett allra första stadium och utan någon spridning. Då fick jag komma tillbaka på ett nytt läkarbesök och skära bort en ytterligare bit. 8 stygn och ett cirka 6 cm långt ärr fick jag, säger Amanda och fortsätter:

– Min uppmaning är “kom igen nu, gå och kolla de där leverfläckarna” – som ni säkert redan tänkt att ni ska göra men som liksom aldrig blir av! Boka en tid, och gör det idag.

Malignt melanom trots sparsamt solande

– Jag är sällan i solen, och om jag är det har jag alltid en stor solhatt och hög solskyddsfaktor. Men de maligna melanom vi får idag är ofta ett resultat av hur vi solade som yngre, och jag minns att jag flera gånger brände mig i solen när jag var 10-20 år.

Var uppmärksam på födelsemärken som:

  • Växer eller förändras
  • Sticker ut jämfört med andra födelsemärken
  • Är asymmetriska
  • Har oregelbundna kanter
  • Ändrar färg eller har flera olika färger (röd, svart, blå, vit)
  • Kliar eller blöder

Kontrollera din hud ofta

Enligt Ebba Werr, specialist i allmänmedicin och läkare på Doktor24, är det viktigt att kontrollera sin hud regelbundet för att kunna upptäcka hudförändringarna i tid. Genom att återkommande se över sin kropp lär man sig känna igen form, färg och storlek på sina pigmentförändringar.

– Ett födelsemärke eller annan prick på kroppen som ser annorlunda ut jämfört med andra, en så kallad “ful ankunge”, bör kollas upp. Detta gäller särskilt om fläcken växer och om den ändrar färg eller form, säger hon och fortsätter:

– Var inte rädd, men ha koll på dina hudprickar. Upptäcker du en förändring är det viktigt att snabbt söka vård. Genom tidig upptäckt och behandling är det oftast ingen fara.

Vad är malignt melanom?
Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Hos kvinnor är melanom vanligare på benen medan män oftare får det på bålen. Ju äldre du blir, desto större risk löper du att bli drabbad. Detta är den cancersjukdomen som ökar mest i Sverige idag.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Granskad av: Sanna Siljeholm

Redaktör: Lycke Ramel

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen