Hoppa till innehållet

Så behandlar du eksem – 5 tips

Eksem är ett vanligt hudproblem. Torra, röda och kliande fläckar kan dyka upp nästan var som helst på kroppen. Genom att smörja in dig med mjukgörande krämer kan du både lindra eksem och förhindra att det kommer tillbaka.

Det bästa du kan göra är att förhindra att du får eksem eller att eksemen du har utvecklas till värre eksem genom smörja huden med mjukgörande krämer. Krämerna gör att huden blir smidig och behåller sin naturligt skyddande barriär. Hud som är mjuk och mår bra skyddar bättre mot uttorkning och olika allergener (allergiframkallande ämnen).

Vid stora besvär med eksem på händerna bör du smörja dem med mjukgörande kräm varje gång du tvättar händerna. Du kan behöva göra det upp till 20 gånger om dagen. Samma sak gäller vid blöjeksem – smörj med mjukgörande kräm varje gång du byter blöja.

1. Förebygg eksem

Om du får återkommande problem med eksem är det viktigaste rådet att förebygga. Genom att smörja huden regelbundet och efter varje gång du duschar så kan man stärka hudbarriären och minska risken för att nya eksem uppkommer.

– Fortsätt smörja in huden med mjukgörande kräm även när eksemet försvunnit, råder Sanna Siljeholm, på Doktor24. Mjuk och smidig hud minskar risken för nya eksem.

Receptfria krämer

Hos Apoteket kan du köpa receptfria mjukgörande krämer, milda rengöringsprodukter och badoljor.

2. Lindra klådan

  • För att minska besvären med eksem som kliar kan du först försöka att smörja in dig med mjukgörande krämer två gånger om dagen. Mjukgörande krämer är nämligen klådstillande.
  • Du kan också minska på antalet tillfällen du kommer i kontakt med vatten, till exempel genom att inte duscha lika ofta. Det är också viktigt att smörja in kroppen efter att du duschat.
  • Använd inte produkter som torkar ut huden, till exempel tvål. Prova istället oljebaserade duscholjor. Om du tycker om att ta ett bad kan du tillsätta olja, som babyolja, i badvattnet.

Om eksemet blir irriterat kan du prova receptfria salvor under en kortare period. Tänk på att aldrig använda stark salva i ansiktet utan att ha rådgjort med läkare först. Du ska inte heller använda kräm på eksem som vätskar. Låt en läkare titta på dem för att avgöra vilken behandling du behöver.

Tips från Doktor24

– Om du har svåra besvär med atopiska eksem, som även kallas böjveckseksem, ska du först smörja dig med mjukgörande kräm och sedan en stund senare med rekommenderad kräm. Det ska göras både morgon och kväll. Snåla inte med mängden mjukgörande kräm, tipsar Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin.

3. Klia inte!

Det kan vara svårt – ibland nästan omöjligt – att inte klia på eksem. Försök att låta bli. Det kan nämligen komma in bakterier eller svamp i eksemet som gör att det blir infekterat. Då kliar det ännu mer och om eksemet blir infekterat kan du behöva läkarvård.

Om du märker att du kliar dig i sömnen kan du prova att använda bomullsvantar när du sover. Håll gärna naglarna korta för att undvika att du river dig och för att förhindra bakterier från att gömma sig under naglarna.

4. Använd milda produkter

Om du har känslig hud ska du undvika parfymerade rengöringsprodukter. Byt gärna ut din vanliga tvål mot duscholja.

5. Skydda din hud

Det är inte bara starka rengöringsprodukter som kan ge torr hud, vilket i sin tur kan leda till eksem. Även vanligt vatten torkar ut huden.

  • Har du problem med torr hud eller eksem bör du använda diskhandskar när du till exempel diskar eller tvättar bilen.
  • Personer som behöver tvätta händerna ofta i sitt arbete kan få något som kallas för irritativt eksem eller icke-allergiskt kontakteksem.
  • Vissa får problem med eksem när huden kommer i kontakt med något de är överkänsliga eller allergiska mot, så kallade allergiska kontakteksem. Därför är det bra att undvika sådant du vet att du reagerar på.

– Om du tror att ditt eksem beror på allergi, men inte vet vad som orsakar det, kan du göra ett allergitest, berättar Sanna Siljeholm. Ofta beror allergiska kontakteksem på metaller, som nickel eller krom. Men det finns många andra ämnen som kan göra att du får problem.

När egenvård inte räcker

Sök vård om du har kraftiga eksem eller eksem som ofta återkommer. Det finns receptbelagda läkemedel men också ljusterapi eller en viss typ av eksembad som hjälper vid svåra eksem.

Hos Doktor24 kan du få hjälp med bedömning och behandling vid behov.

Fakta eksem

Eksem är en inflammation i överhuden. Överhuden är det yttersta av hudens tre lager. Det är den vi ser och som skyddar oss mot bland annat slag, bakterier och vätskeförlust.

Du kan få eksem när överhuden har kommit i kontakt med något du inte tål – allergiskt eksem – eller blivit försvagad eller torr – irritativt eller icke-allergiskt eksem. Icke-allergiskt eksem är en typ av eksem som ofta är arbetsrelaterat, till exempel i yrken där det är viktigt att tvätta händerna ofta.

Olika typer av eksem

Det är inte alltid som röd och kliande hud är eksem. För att ta reda på om du har eksem och i få fall vilken typ det är behöver du undersökas av en läkare. Det finns många typer av eksem, till exempel:

  • allergiskt eksem
  • atopiskt eksem
  • blöjeksem
  • handeksem
  • kontakteksem
  • mjälleksem
  • svampeksem

Gemensamt för de olika typerna av eksem är att de ger torra röda fläckar som kliar. Ibland kan huden också fjälla – det trillar av torra hudflagor. Vissa eksem kan bli blöta och klibbiga, det kallas för vätskande eksem. Vid vätskande eksem blir

huden röd och svullen. Det kan också dyka upp små vätskefyllda blåsor i eksemet. Vätskande eksem kliar mer än torra. Det är viktigt – även om det är lättare sagt än gjort – att inte klia på eksem. Ett torrt eksem kan utvecklas till ett vätskande om du kliar mycket och det finns en risk att få in bakterier i huden om du kliar.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Granskad av: Specialistläkare i allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen