Hoppa till innehållet

Gräsallergi – Symtom och tips för att lindra besvären

Gräspollen är ett välkänt problem för många under sommarmånaderna. Omkring 20% av befolkningen drabbas av gräsallergi, vilket gör den till en av de vanligaste allergierna i Sverige. Allergin orsakas av pollen från olika gräsarter, såsom timotej, ängsgröe och rörflen.

Gräst

Om du lider av gräsallergi kanske du känner igen dessa symtom: 

– Nästäppa

– Nysningar

– Rinnande eller kliande näsa

– Kliande och röda ögon

– Andningssvårigheter (hos vissa)

Tips – lindra symtomen

Allergisymtomen kan variera i intensitet beroende på hur mycket pollen som finns i luften samt hur känslig man är mot just gräspollen. Men det finns några åtgärder man kan vidta för att lindra symtomen vid allergi mot gräs:

1) Undvik att vistas utomhus när mängden pollen är hög: Försök planera dina aktiviteter utifrån väderleksrapporten där pollennivåer ofta anges. De lägsta halterna brukar vara på förmiddag och kväll då temperaturen är svalare.

2) Använd en app för prognoser om pollenspridning: Det finns flera appar där du kan få uppdaterade prognoser om pollenspridning i din region. Det hjälper dig att undvika dagar med extra mycket pollenspridning.

3) Skölj näsan och ögonen regelbundet: Genom att skölja munnen, näsan och ögonen med ljummet vatten kan man minska de allergiska reaktionerna. Det hjälper till att få bort pollen som fastnat i slemhinnorna.

4) Använd luftrenare inomhus: En luftrenare kan hjälpa till att filtrera bort pollen från inomhusluften, vilket kan lindra symtomen för den som lider av gräsallergi.

5) Byt kläder när du kommer hem från utomhusaktiviteter: Pollenpartiklar fastnar lätt på kläderna. Genom att byta kläder när man kommer in efter en promenad eller annan utomhusaktivitet minskar man mängden pollen som följer med in i huset.

6) Konsultera en läkare om medicinsk behandling: Om dina symtom är svåra eller inte blir bättre trots ovanstående åtgärder bör du prata med en läkare för rådgivning om eventuell medicinsk behandling såsom antihistaminer, kortisonnässpray eller allergivaccination.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att även om gräsallergin känns besvärlig under pollensäsongen går den oftast över av sig själv när hösten nalkas. Men genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder kan du göra livet lite mer drägligt under de månader då gräsallergin härjar som mest.

Få snabb hjälp – öppet livet runt

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid 5-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen