Hoppa till innehållet

Förkylning

Vuxna drabbas årligen i genomsnitt av två till fyra förkylningar, och barn har sex till åtta förkylningar varje år. Det är helt enkelt den vanligaste infektionen som människor råkar ut för.

Så kan Doktor24 hjälpa dig
I ett digitalt vårdbesök kan vi ge dig råd samt avgör om du kan ha råkat ut för någon komplikation till din förkylning. vid behov hänvisar vi dig vidare för vidare undersökning.

Förkylningar orsakas av virus. Eftersom antalet förkylningsvirus är så stort får vi ingen långvarig immunitet mot framtida förkylningar.

  • Vid en typisk förkylning börjar det ofta med att du känner dig trött och hängig, du får en sjukdomskänsla i kroppen och ibland ont i halsen.
  • Därefter tar det ett till två dygn innan de klassiska symtomen kommer, med täppt näsa, snuva och hosta.
    Hälsa24-bloggen: Så lindrar du hosta
  • En förkylning brukar vara som värst ungefär tre dagar efter insjuknande och klingat av efter ungefär sju dagar.

Läkare och sjuksköterska på Doktor24 kan ge råd samt avgör om du kan ha råkat ut för någon komplikation till din förkylning. Om ett fysisk vårdbesök behövs för att säkert avgöra hur pass sjuk och påverkad du är som kommer vi hänvisa dig till rätt vårdinstans.

Sök vård

Granskad av: Specialistläkare, Doktor24.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen