Så lindrar du hosta

Hosta är vanligt vid förkylningar och kroppens sätt att göra sig av med partiklar. Om du får hostattacker kan det kännas väldigt jobbigt, särskilt om det sker på natten. Då finns det några enkla knep som du kan testa för att lindra besvären.

1. Sov med en extra kudde
För många blir hostan värre när man ligger ner. Om du hostar mer på natten kan du testa att höja huvudändan. Genom att sova med en extra kudde under huvudet eller madrassen underlättar du för luftvägarna.

2. Drick vatten
Om du hostar upp slem kan du dricka mer vatten än vanligt. Vätskan lenar halsen och gör slemmet lättare att hosta upp.

Det finns många huskurer mot hosta, som exempelvis varmt vatten med honung. Det finns dock inga studier som kan visa att detta är effektivt, men om du tycker att det lindrar hostan kan du prova.

Tänk på att inte ge honung till barn under 1 år. Enligt Livsmedelsverket kan honungen innehålla sporer som i sällsynta fall kan producera det farliga giftet Botulin.

3. Ta receptfri medicin
Om du är täppt i näsan och måste andas med munnen kan hostan förvärras då luftvägarna blir torra. Använd nässpray innan du ska sova vid behov, men inte mer än 10 dagar i sträck. På apoteket kan du även köpa receptfri hostmedicin som kan upplevas lindrande, även om det inte har någon bevisad effekt.

4. Undvik damm, kall luft och rökning
Undvik att vistas i dammiga miljöer och att andas in mycket kall luft. Damm, kall luft och rökning kan irritera luftvägarna och förvärra hostan. Om du röker bör du införa ett rökstopp eller i alla fall dra ner på rökandet.

När ska jag söka hjälp för hosta?

  • Om du har mycket besvär av din hosta och hålls vaken om nätterna
  • Om hostan håller i sig i flera veckor och du samtidigt känner dig sjuk och trött.
  • Om du hostar blod.
  • Om du har svårt att andas eller haft hög feber i flera dagar.
  • Om du gått ner i vikt (utan att försöka).

Hos Doktor24 kan du gratis testa om du behöver träffa en läkare. När du svarat på några frågor om dina symtom får du direkt veta om vi kan hjälpa dig online, om du behöver annan vård eller om du ska avvakta och behandla hostan själv.

Läs mer om hosta

– De flesta får hosta vid en förkylning. Hostan kan hålla i sig flera dagar, ibland upp till 2-3 veckor, trots att själva infektionen har läkt. Hostan i sig är inte farlig men det kan kännas jobbigt om man hostar mycket när man sover. Om du besväras mycket av din hosta kan du alltid kontakta oss på Doktor24, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

Långdragen förkylning?

Om du märker av de här symtomen på våren och sommaren kan förkylningen egentligen vara pollenallergi:

  • Du är snuvig och har nästäppa
  • Du får nysattacker
  • Ögon som är röda och kliar
  • Det är tungt att andas
  • Du är trött och hängig

Läs mer om pollenallergi

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24