Så lindrar du hosta

Hosta är vanligt vid förkylningar och kroppens sätt att göra sig av med partiklar. Om du hostar mycket kan det dock kännas väldigt jobbigt, särskilt om det stör sömnen. Då finns det några enkla knep som du kan testa för att lindra besvären.

1. Sov med en extra kudde
För många blir hostan värre när man ligger ner. Om du hostar mer på natten kan du testa att höja huvudändan.Genom att sova med en extra kudde under huvudet eller madrassen underlättar du för luftvägarna.

2. Drick vatten
Om du har slemmig hosta kan du dricka mer vatten än vanligt. Vätskan lenar halsen och gör slemmet lättare att hosta upp. Det finns många huskurer mot hosta, som exempelvis varmt vatten med honung. Det finns dock inga studier som kan visa att detta är effektivt, men om du tycker att det lindrar hostan kan du såklart prova.

Tänk på att inte ge honung till barn under 1 år. Enligt Livsmedelsverket kan honungen innehålla sporer som i sällsynta fall kan producera det farliga giftet Botulin.

3. Ta receptfri medicin
På apoteket kan du köpa receptfri hostmedicin som kan upplevas lindrande, även om det inte har någon bevisad effekt. Om du är täppt i näsan och måste andas med munnen kan hostan förvärras då luftvägarna blir torra. Använd nässpray innan du ska sova vid behov, men inte mer än 10 dagar.

4. Undvik damm, kall luft och rökning
Undvik att vistas i dammiga miljöer och att andas in mycket kall luft. Damm, kall luft och rökning kan irritera luftvägarna och förvärra hostan. Om du röker bör du införa ett rökstopp eller i alla fall dra ner på rökandet.

När ska jag söka hjälp för hosta?

  • Om du har mycket besvär av din hosta och hålls vaken om nätterna
  • Om hostan håller i sig i flera veckor och du samtidigt känner dig sjuk och trött.
  • Om du hostar blod.
  • Om du har svårt att andas eller haft hög feber i flera dagar.
  • Om du har gått ner i vikt (utan att försöka).

Läs mer om hosta

– De flesta får hosta vid en förkylning. Hostan kan hålla i sig flera dagar, ibland upp till 2-3 veckor, trots att själva infektionen har läkt. Hostan i sig är inte farlig men det kan kännas jobbigt om man hostar mycket när man sover. Om du besväras mycket av din hosta kan du alltid kontakta oss på Doktor24, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

Skriven av: Louise Isaksson
Granskad av: Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24