Hoppa till innehållet

Corona – 3 tips för att stå stadigt i krisen

Det är normalt att få jobbiga känslor och tankar i den situation som vi nu befinner oss i. Men att dras in i negativa tankespiraler och oroa sig överdrivet mycket kommer bara göra att du mår ännu sämre. Sara Sommar, psykolog hos Doktor24, delar med sig av några tips på vad du kan göra för att stå stadigt i stormen.

1. Luta dig mot dina värden

Börja med att fråga dig själv: Hur vill jag vara i den här krisen? Vad vill jag stå för?

Kanske vill du vara kärleksfull, hjälpsam, kreativ, intellektuell, närvarande, modig, accepterande eller något annat. Det här är dina värden.

Fundera nu på vad du aktivt kan göra, här och nu för att leva ut dina värden (givet begränsningarna).

Hur kan du ta hand om dig själv, dina nära och/eller samhället i stort?

  • Om du sitter hemma i karantän eller tar distans socialt för att skydda dig själv och/eller andra från smitta, hur kan du spendera den här tiden på ett effektivt och meningsfullt sätt?
  • Du kan träna hemma i vardagsrummet, laga mat eller hitta på någon aktivitet som ger dig och dem omkring dig glädje.
  • Du kan hjälpa någon på ett praktiskt sätt. Kanske finns det något du vill göra för samhället eller några vardagsproblem du kan lösa.
  • Om du känner till metoder för mindfulness, avslappning eller liknande kan du nu få användning av dem i den här situationen.

Det finns inga rätt och fel handlingar— det som är viktigt är att de utgår från dina egna värden.

Glöm inte bort att skratta

Det är viktigt för ditt välmående att du inte slutar göra de saker du mår bra av. Det kan kännas banalt att skratta och göra vardagliga saker när vi står inför en kris, men om du släpper taget om sånt som du mår bra av förlorar du mycket av din motståndskraft.

2. Var snäll mot dig själv

Jobbiga känslor kommer att dyka upp i en sån här situation— ångest, rädsla, ilska, frustration, förvirring och andra mänskliga känslor. Det är kanske tufft att gå hemma, ha familjen omkring sig hela tiden, inte kunna gå till gymmet eller att möta främlingar utan att veta vem som går och bär på smittan. Sånt väcker obehagliga känslor i oss alla! Det här är helt normala upplevelser som vi inte har kontroll över, men ofta dömer och kritiserar vi oss själva för våra reaktioner, inte minst när vi råkar dras in – och agerar på känslorna.

Att klanka ner på sig själv leder dock bara till att känslorna växer, att vi mår sämre och ofta att vi gör mer av det vi egentligen vill sluta med. Ett betydligt mer effektivt sätt att hantera sina känslor och reaktioner är att vara snäll mot sig själv. Du kan t.ex. påminna dig själv om att det jag upplever är normalt, jag är inte ensam i att känna såhär eller att vi gör alla misstag ibland.

Om det känns svårt kan du fråga dig: om någon jag brydde mig om led och hade det svårt, hur skulle jag behandla dem? Vad skulle jag säga och göra? och sen försöka bemöta dig själv på samma sätt. Vi blir mycket bättre på att hantera svåra situationer när vi möter oss själva med vänlighet.

3. Ta stöd om det behövs

Ställ upp för varandra när det känns jobbigt och fundera på hur du och andra i ditt nätverk kan samverka för att lösa problem och ge varandra praktiskt och känslomässigt stöd. När det gäller oro är det ofta mer hjälpsamt att stödja varandra än att grubbla och oroa sig i ensamhet.

Om du upplever att oron tar över ditt liv, att du har mycket svårt att hantera dina känslor och att mående och vardaglig funktion påverkas över en längre tid kan du behöva hjälp av en psykolog eller terapeut för att hantera situationen.

Psykologbesök i mobilen

Hos Doktor24 kan du träffa en psykologsom tar emot dig via chatt eller video och ser till att du får rätt stöd. Ett psykologbesök kostar 100 kr från det år du fyller 20. Frikort gäller. Vänta inte med att söka hjälp om du mår dåligt!

Läs mer och boka

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen