Hoppa till innehållet

Ångest – testa dina symtom

Gör Doktor24:s test för att bedöma om du har ångest och hur allvarliga dina symtom är.

Testa dina symtom

Gör Doktor24’s test för att bedöma om du har ångest och hur allvarliga dina symtom är. 

Längre ner kan du läsa mer om ditt resultat och vilken behandling som är möjlig utifrån dina besvär.

Det kan du göra om du har ångest

Nära 30 % drabbas någon gång i livet av någon form av ångestsyndrom. Hälften av alla som drabbas av ett ångestsyndrom gör det redan innan 11 års ålder. Det kan kännas väldigt jobbigt att leva med ångest och många drar sig för att söka hjälp.

Många ångesttillstånd är lindriga och behöver ingen professionell behandling. Ångest kan ta sig många uttryck och former. Det är därför viktigt att försöka diagnostisera vilken sorts ångest du har för att bättre kunna rikta en behandling. Om ångesten pågår under en lång tid, du mår väldigt dåligt eller om du känner att ditt liv påverkas negativt av din ångest, att du inte längre kan göra det du vill eller upprätthålla dina normala relationer ska du kontakta en läkare eller psykolog för en bedömning. Både psykoterapi i form av till exempel KBT samt läkemedel är möjliga behandlingsmetoder.

Det finns många saker du kan göra för att förebygga psykisk ohälsa. Att göra aktiviteter du tycker om, upprätthålla sociala kontakter, träna, sova och äta bra är några faktorer som bidrar till ett gott mående. Läs våra 10 enkla knep för att dämpa ångest.

Få stöd

Våga sök hjälp för din ångest, det finns god hjälp att få! Kontakta en läkare hos Doktor24 för en första bedömning och hjälp med behandling. Tillsammans med läkaren avgör ni om läkemedelsbehandling ska sättas in eller om du bör träffa en av våra psykologer.

Prata med oss

Våra psykologer kan hjälpa dig digitalt med bedömning och behandling.

Läs mer om psykologbesök

Vad är ångest?

Ångest är en naturlig reaktion på hot eller fara som har haft en viktigt funktion i människans historia. Ångest ger en känsla av oro eller obehag kroppen. Symtomen är kroppens sätt att signalera att det är något som är fel och att du ska vara vaksam och söka skydd. Men i det trygga samhälle som vi lever i idag är kroppens varningsmekanism inte lika användbar, och trotts detta triggas varningssignalen ändå i situationer där det inte behövs.

Symtom på ångest varierar beroende på vilket ångesttillstånd det rör sig om. Men några vanliga symtom som kan uppkomma är:

 • en känsla av rädsla
 • hjärtklappning
 • svårigheter att andas
 • snabb andning
 • pirrningar i händer och fötter
 • en känsla av panik
 • en känsla av att tappa kontrollen
 • en känsla av att du kommer att dö
 • tryck över bröstet
 • yrsel
 • svettningar

Om ångesttestet

GAD-7, Generalised Anxiety Disorder 7-item scale, är ett test för att bedöma graden av ångest.

Tänk på att ditt resultat baseras på dina svar och att testet enbart kan ge en indikation om var i skalan du befinner dig. För att få en korrekt diagnos krävs alltid en bedömning av en psykolog eller läkare.

Självmordstankar

Om du har starka depressionskänslor eller tankar på självmord ska du genast ringa 112 eller uppsöka en psykiatrisk akutmottagning eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Om du har någon i din närhet som uttrycker tankar eller planer på självmord ska du se till att hen får akutvård eller ringa 112 omgående då det i ett sådant tillstånd är svårt att ha insikt om behovet av att söka vård.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Psykologbesök via chatt & video

Träffa psykolog

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen