Hoppa till innehållet

Halsbränna

Halsbränna beror på att syra från magsäcken rör sig åt fel håll – uppåt i matstrupen. Detta utlöser smärta som kan kännas från mellangärdet, upp i bröstet och som en sur uppstötning i halsen. Halsbränna är mycket vanligt och oftast ofarligt och övergående.

Så kan Doktor24 hjälpa dig
Våra läkare kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina besvär. I vissa fall kan vi sätta in behandling för första gången.

 

Ett ökat tryck i magen kan bidra till halsbränna, som vid graviditet och övervikt. Andra vanliga orsaker är att magmunnen inte sluter helt tätt uppåt, att man äter starkt kryddad mat, dricker mycket kaffe eller annan sur dryck eller att man äter sent på kvällen. Det finns oftast bra behandling att få mot halsbränna.

Matstrupen irriteras av syran och det utlöser smärta och obehag. Smärtan kan upplevas som brännande och kan förekomma från mellangärdet hela vägen upp bakom bröstbenet, till halsen.

Läkare på Doktor24 kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina besvär. I vissa fall kan vi sätta in behandling för första gången. Om läkaren bedömer att ett fysiskt vårdbesök för undersökning behövs innan en behandling påbörjas, hänvisar vi dig vidare.

Sök vård

Granskad av: Henric Merkel, Specialistläkare, Doktor24.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen