Hoppa till innehållet

Magkatarr

Magkatarr är vanligt och drabbar många personer. Orsakerna till att man får magkatarr är många och ofta är det flera olika faktorer som påverkar att du drabbas. En vanligt orsak till magkatarr är exempelvis stress och dåliga kostvanor.

Doktor24’s läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med bedömning, rådgivning och behandling om du drabbats av magkatarr.

Vad är magkatarr?

Magkatarr, eller gastrit som det också heter, är en inflammation i magsäckens slemhinna. Tillståndet kan vara akut eller kroniskt och orsakas oftast av dåliga kostvanor, stress, bakterieinfektion eller långvarig användning av vissa läkemedel. Ofta är det flera faktorer som bidrar till att du drabbas av magkatarr.

Magkatarr är vanligt och kan drabba människor i alla åldrar och uppstår vid en ökad mängd saltsyra i magen och ger upphov till flera olika symtom. Det finns flera faktorer som kan orsaka besvären, exempelvis om du:

  • Använder antiinflammatoriska läkemedel regelbundet
  • Har autoimmuna sjukdomar
  • Har en diet som är rik på kryddstark och fet mat
  • Lever med långvarig stress och/eller ångest
  • Även bakterieinfektion från bakterien Helicobacter pylori kan vara orsaken.

Det kan också finnas andra orsaker till magkatarr. Exempelvis är magkatarr även vanligt vid andra besvär, som IBS. Obehandlad  gastrit (magkatarr) kan också leda till  magsår.

Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina symtom och avgöra om magkatarr kan vara orsaken till dina besvär. Vid behov rekommenderar vi, eller förskriver behandling, som kan hjälpa dig att få bukt med besvären.

Träffa läkare

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen