Hoppa till innehållet

Att gå ner i vikt snabbt

Att gå ner i vikt snabbt kan vara lockande om du vill se snabba resultat. Oavsett om det är inför en speciell händelse eller för att förbättra din hälsa och välbefinnande är det viktigt att vara medveten om att det finns risker förknippade med snabb viktnedgång och att långsiktighet är att föredra för att uppnå en hälsosam och hållbar viktminskning.

En illustration av ett måttband format som ett hjärta

Risker med snabb viktnedgång

 1. Förlust av muskler: När vi går ner i vikt för snabbt förlorar kroppen inte bara fet utan även muskelmassa. Det kan leda till minskad styrka och försämrad metabolism, vilket gör det svårare att behålla en hälsosam vikt på lång sikt.
 2. Näringsbrist: Snabb viktnedgång kan göra det svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen, inklusive vitaminer och mineraler, som kroppen behöver för att fungera optimalt. Det kan leda till näringsbrist och påverka hälsan negativt.
 3. Gallsten: Gallsten kan bildas när du går ner i vikt snabbt, speciellt om du gör det genom att begränsa intaget av fett. Gallsten kan orsaka smärta och kräva behandling.
 4. Obalans i kroppen: Snabb viktnedgång kan orsaka obalans i kroppens elektrolyter, såsom natrium, kalium och kalcium. Det kan leda till oregelbundna hjärtslag, muskelsvaghet och andra hälsoproblem.

Tips för en hållbar viktnedgång

Kom ihåg att målet att snabbt gå ner i vikt ofta inte är hälsosamt på lång sikt och kan göra det svårare att behålla vikten. Att fokusera på en balanserad, hälsosam kost och livsstil och att göra långsiktiga beteendeförändringar är nyckeln till att uppnå och behålla en hälsosam vikt.

 • Konsultera en läkare eller dietist: En läkare eller dietist kan hjälpa dig att utforma en hälsosam och individanpassad vårdplan som tar hänsyn till dina medicinska behov och din livsstil.
 • Göra långsiktiga och hållbara förändringar: Istället för att fokusera på snabba resultat är det bättre att sträva efter att göra långsiktiga och hållbara förändringar. Det kan innebära att äta en balanserad kost som innehåller alla näringsämnen, öka fysisk aktivitet och bygga upp sunda vanor för att upprätthålla en hälsosam vikt.
 • Undvik snabba dieter och bantningspiller: Att följa extrema lågkaloridieter eller dieter som är mycket kostmässigt begränsade kan vara farligt för hälsan och svårt att upprätthålla på lång sikt. Det är viktigt att välja en balanserad och hälsosam livsstil som passar din individuella situation.
 • Fokusera på ökad fysisk aktivitet: Att inkludera regelbunden fysisk aktivitet i din vardag kan hjälpa till att bränna kalorier och öka ämnesomsättningen, såsom att ta trapporna, gå till gymmet och ta en promenad istället för att ta bilen. Välj en träningsform som passar dig och gör det till en del av din dagliga rutin.
 • Prioritera sömn
  Det är inte bra kost och motion som är viktigt när du vill gå en hälsosam vikt. Hur du sover är också en viktig faktor som påverkar vad du väger och om du kan nå en hälsosam vikt. Sover du dåligt finns det bland annat en risk att kroppen blir sämre på att hantera fett och blodsocker samt att aptiten kan öka.
 • Sök stöd och motivation: Viktnedgång kan vara en utmaning, särskilt när det går långsamt eller när du tappar din motivation. Att få stöd från familj och vänner och hitta motivation genom att sätta upp realistiska mål kan vara avgörande för att du ska kunna hålla dig på rätt väg.
 • Fokusera inte bara på vågen
  Stirra dig inte blind på siffrorna på vågen. När du gör förändringar i din livsstil i form av kost, motion och beteendeförändringar är det inte alltid det syns på siffrorna direkt. Det kan även vara så att du går ner i vikt till att börja med, men sedan stannar upp i viktnedgången. Kom då ihåg att fokusera på alla de andra positiva effekterna som dina livsstilsförändringar ger dig. Såsom rörlighet, styrka, välmående, energi och lägre puls och bättre blodtryck. Allt syns inte på vågen, så låt inte vågen avgöra din motivation eller ditt humör!

Alla kan inte gå ner i vikt

Upplever du att du länge kämpat med övervikt och att det är mycket svårt att bibehålla vikten när du väl lyckats gå ner i vikt? Det finns ingen skam i att inte lyckas nå en hälsosam vikt. Nästan 1,3 miljoner människor i Sverige har en kronisk sjukdom som heter obesitas, även kallad fetma. Att vara överviktig är ingen sjukdom, men övervikt kan leda till sjukdomen.

Fetma har de personer som har ett BMI över 30 eller BMI över 27 i kombination av andra viktrelaterade sjukdomar. För dig som lever med fetma kan det innebär att kroppens hormonbalans gör det mycket svårt att gå ner i vikt, och svårt att bibehålla vikten om du väl går ner i vikt. Om du länge har kämpat med övervikt kan det därför vara bra att ta kontakt med vården för att ta reda på vad som orsakar din övervikt. Det finns bra hjälp att få!

Doktor24 kan hjälpa dig som har BMI 30+ eller BMI 27+ samt underliggande sjukdomar att nå en hälsosam vikt.

Läkemedelsbehandling för viktnedgång

Med hjälp av läkemedelsbehandling mot övervikt och rätt livsstilsförändringar kan du nå en hälsosam vikt. Våra läkare och experter ger dig det stöd du behöver!

Tecknad illustration av en psykolog

Läkemedelsbehandling för viktnedgång

Ta reda på mer

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen