Halsbränna

Halsbränna beror på att syra från magsäcken rör sig åt fel håll – uppåt i matstrupen. Detta utlöser smärta som kan kännas från mellangärdet, upp i bröstet och som en sur uppstötning i halsen. Halsbränna är mycket vanligt och oftast ofarligt och övergående. Ett ökat tryck i magen kan bidra till halsbränna, som vid graviditet och övervikt. Andra vanliga orsaker är att magmunnen inte sluter helt tätt uppåt, att man äter starkt kryddad mat eller att man äter sent på kvällen. Det finns oftast bra behandling att få mot halsbränna.

Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med bedömning, behandling och eventuellt recept vid halsbränna.

Orsak

Vanligaste orsaken är att den övre magmunnen inte sluter tätt vilket leder till att magsyra kan ”backa” upp i matstrupen. Det kallas också för refluxbesvär. Vid graviditet och övervikt är trycket uppåt större vilket kan orsaka halsbränna. Andra orsaker är matvanor där starkt kryddad mat, alkohol (särskilt vin), kaffe samt intag av mat sent på kvällen kan utlösa halsbränna. Vissa läkemedel i klassen NSAID, som ibuprofen, är också utlösande ibland.

Symptom

Matstrupen irriteras av syran och det utlöser smärta och obehag. Smärtan kan upplevas som brännande och kan förekomma från mellangärdet hela vägen upp bakom bröstbenet, till halsen.

 

Vad kan jag göra själv

Du kan se över dina matvanor och försöka undvika väldigt fet eller kryddad mat, samt ha så regelbundet matintag som möjligt. Undvik att äta sent på kvällen. Det brukar hjälpa att dra ner på rökning och alkohol. Genom att sova med en extra kudde minskar du risken för att magsyran ska backa upp i halsen på natten. Äter du ofta smärtlindrande tabletter i klassen NSAID (som ibuprofen) kan du försöka byta ut dem mot något annat preparat.

 

När bör jag söka vård

Om du har besvär som inte lindras med vanlig behandling i normaldos och förändrad livsstil så kan det vara bra att uppsöka vård. Kontakta oss på Doktor24 för rådgivning! Har du sura uppstötningar och samtidigt svart avföring, ofrivillig viktnedgång, aptitlöshet, smärta som strålar ut mot ryggen eller sväljningsbesvär så bör du uppsöka akutvård.

 

Behandling

Det finns flera receptfria mediciner som brukar ge god hjälp vid halsbränna. En klass av läkemedel som kallas antacida lägger som ett skyddande lock över magsäckens slemhinna och minskar risken att magsyra tar sig upp i matstrupen. En annan klass av läkemedel kallas protonpumpshämmare och innehåller det verksamma ämnet omeprazol. De minskar produktionen av magsyra och brukar ofta ge god effekt.

I samarbete med:

MEDIBAS

Doktor24 hjälper dig

Med Doktor24 är det enkelt att träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Vi ger dig medicinska bedömningar, råd och vård dygnet runt alla dagar i veckan. Om du har besvär som inte lämpar sig för ett läkarbesök online kan en av våra sjuksköterskor ge råd för hur du själv kan behandla åkomman eller guidar dig till rätt mottagning. Du är alltid välkommen till oss på Doktor24, när och där du behöver vård. Smidigt och tillgängligt som det ska vara.