Hoppa till innehållet

Då ska du vaccinera dig mot pneumokocker

Pneumokocker är en vanlig orsak till att du får luftvägsinfektioner som lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. I den här artikeln kan du läsa om just vaccin mot pneumokocker, som framförallt rekommenderas till små barn och dig som är över 65 år eller har vissa underliggande sjukdomar.

Tillsammans med Apoteket

Vem rekommenderas vaccin?

Du kan vara bärare av pneumokocker utan att bli sjuk, men för vissa personer kan bakterierna orsaka infektion. Infektionerna kan som oftast behandlas med antibiotika men vaccin mot pneumokocker rekommenderas till:

 • Barn – ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet
 • Dig som är över 65 år
 • Dig som har någon av underliggande sjukdomar:
  Kronisk lever- eller njursvikt
  Kronisk hjärtsjukdom
  Kronisk lungsjukdom såsom kol eller svår astma
  Fetma (störst risk vid BMI > 40)
  Neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
  Diabetes
  Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Vad är pneumokocker?

Det finns många kända stammar av pneumokocker idag. Bakterierna finns ofta i näsa och svalg hos barn och orsakar för det mesta inga symptom. Men om bakterierna sätter sig i övre luftvägarna kan du få infektioner som bihåleinflammation och öroninflammation, vilket i sig kan orsaka allvarligare sjukdomar som kräver sjukhusvård, till exempel:

 • Hjärnhinneinflammation
 • Lunginflammation
 • Blodförgiftning

Håll koll på symptom som feber, huvudvärk, tjockt slem och hosta. Sök fysisk vård akut om du märker av tecken på svårare symptom så som andnöd, kräkningar, stel nacke, hög feber och frossa.

Pneumokockvaccin för ditt barn

Sedan 2009 erbjuds alla barn under ett år vaccin mot pneumokocker, det ingår numera i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Sedan det infördes har pneomokocksjukdomar minskat ordentligt för barn under två år.

Om ditt barn ingår i en riskgrupp och därmed har ökad risk att bli sjuk av pneumokocker, får han eller hon oavsett ålder möjlighet att vaccinera sig. I riskgruppen ingår barn med kronisk lung-, hjärt- eller njursjukdom, cochleaimplantat i örat, medfödd immunbristsjukdom och alla barn som är födda före graviditetsvecka 32.

Så vaccinerar du dig mot pneumokocker

Du kan enkelt vaccinera dig hos Doktor24 och en av våra erfarna sjuksköterskor. Vaccinationstjänsten finns på Apoteket Hälsorum, på 60 apotek runt om i landet. Vi erbjuder smidig drop-in.

Tillhör du en riskgrupp? Boka gärna en tid på våra mottagningar för att undvika köer och minska kontakten med andra personer i butiken.

Så går det till:

 1. Hitta ditt närmaste apotek
  På vissa orter finns vaccinationstjänsten på flera apotek.
 2. Se öppettider för drop-in
  Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider.
 3. Fyll i en hälsodeklaration
  Innan ditt besök behöver du svara på några frågor om din hälsa. I hälsodeklarationen anger du även vilket vaccin besök gäller. Fyll i en hälsodeklaration för alla som ska vaccinera sig.
 4. Ta en kölapp 
  Sjuksköterskan hämtar dig när det är din tur, se till att du är där i tid.

Ha legitimation och betalkort redo
Betalningen sker under besöket med kort eller swish. Vi kan ej ta emot kontant betalning

Vad kostar vaccin mot pneumokocker?

Pneumovax 380 kr
Prevenar 760 kr

Hej Sanna Siljeholm, specialistläkare i allmänmedicin.

Kan jag vaccinera mig mot pneumokocker om jag är gravid?

– Nej, om du är gravid ska du inte ta vaccin mot pneumokocker.

Hur många gånger behöver jag ta vaccinet?

– I de flesta fallen räcker det med en dos. Behovet av en andra dos varierar då du som har ökad risk att få infektioner av pneumokocker kan behöva en andra dos inom fem till tio år.

När ska jag söka vård?

– Om du upplever symptom på pneumokocksjukdom bör du kontakta en vårdgivare för att diagnostisera sjukdomen. Hos Doktor24 kan du få snabb hjälp med individuell bedömning, rådgivning och hänvisning till lämplig vårdnivå.

Hämta hem appen

Med vår app i mobilen är det ännu enklare att söka vård och hålla koll på dina ärenden dygnet runt, livet runt. Hämta hem den från Appstore eller Google Play.

Öppna appen