Hoppa till innehållet

Därför behöver du fylla på grundskyddet

Visste du att du behöver fylla på ditt grundskydd mot difteri, stelkramp och kikhosta vart 20:e år? Inte? Då är du inte ensam.

– Alla känner inte till att skyddet du får i barnaåldern avtar med tiden eftersom varken information eller påminnelse skickas ut. Har det gått mer än 20 år efter den senaste dosen är det dags att fylla på för att säkerställa ett fortsatt skydd, säger Lars Lindstedt, medicinskt ansvarig läkare vaccination på Doktor24.

En läkare i blå skjorta ler

Bild: Lars Lindstedt, medicinskt ansvarig läkare vaccination på Doktor24.

Stelkramp, difteri, kikhosta, polio, pneumokocker, påssjuka, röda hund, mässling, hepatit b, rotavirus och hpv – det är sjukdomarna som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige. Som barn vaccineras du mot dessa – du får ett så kallat grundskydd. Men skyddet håller inte hela livet för alla sjukdomarna.

Lars Lindstedt menar att oavsett om du ska ut och resa eller inte så är det viktigt att ha ett skydd mot dessa sjukdomar.

– Stelkrampsbakterier finns exempelvis i jord. Även den minsta sårskadan kan bli en ingångsport för dessa bakterier som kan orsaka livshotande infektioner, säger han och fortsätter:

– Difteri smittar via saliv och kan också vara en livshotande sjukdom. Om du är vaccinerad mot difteri så har du själv ett skydd, men du bidrar även till att skydda andra. Om tillräckligt många personer vaccinerar sig så kan inte smittan få fäste och därmed inte spridas vidare – en så kallad flockimmunitet uppnås, säger Lars.

Ger skydd mot allvarliga sjukdomar

Grundskyddet räcker livet ut för några av sjukdomarna men för bland annat difteri, stelkramp och kikhosta behöver du fylla på.

Skyddet behöver fyllas på mot:

Vaccinet ger skydd mot de sjukdomar som behöver fyllas på vad 20:e år:

 • Du ett skydd mot sjukdomar som är vanligare utomlands och som du kan stöta på när du reser.
 • Du slipper oroa dig för att en sårskada ska bli en ingångsport för stelkrampsbakterier som kan orsakar livshotande infektioner.
 • Genom att vaccinera dig mot difteri skyddar du både dig själv och andra.
 • Du hjälper till att bidra till en flockimmunitet mot difteri och kikhosta så att dessa sjukdomar inte kan få fäste eller spridas vidare.

Nu kan du fylla på ditt grundskydd via smidig tidsbokning hos en av våra erfarna sjuksköterskor på 60 apotek runt om i landet.

Får ingen kallelse

Efter att du fått ditt grundskydd i barnaåldern kommer vården inte att kalla dig för dina påfyllnadsdoser. Du ansvarar alltså själv för att ha koll på när det är dags för en påfyllning. Den sista dosen i grundskyddet som ges i barnåldern ges vanligtvis vid 10 års ålder. Är du i 30-årsåldern är det alltså sannolikt dags för en påfyllnadsdos. Har det gått mer än 20 år sedan du fick den senaste dosen behöver du inte börja om från början, utan du kan lugnt ta den vanliga påfyllnadsdosen av grundskyddet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida kvinnor från graviditetsvecka 16 att fylla på sitt skydd mot kikhosta.

En leende man står i naturen

Grundskyddsvaccin

 • Påfyllnadsdosen består av en spruta och ger skydd mot difteri, stelkramp och kikhosta.
 • För fullt skydd rekommenderar Folkhälsomyndigheten att fylla på vart 20:e år.
 • Vanligast är ta sin första påfyllnadsdos i 30-årsåldern.
 • Vill du även fylla på ditt skydd mot polio kan du vaccinera dig med grundskydd+, som ger dig skydd mot både difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

Vaccinera dig hos Doktor24 på Apoteket

Tillsammans med Apoteket är Doktor24 Sveriges största vaccinationsmottagning med över 60 mottagningar över hela landet.

Så går en vaccination till:

 1. Hitta ditt närmaste apotek
 2. Se öppettider
  Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider.
 3. Boka tid
  Välj om du vill vaccinera dig med grundskydd eller grundskydd+. Boka en tid som passar dig eller kom på drop-in.
 4. Besök Apoteket & ta en kölapp
  Vår sjuksköterska hämtar dig när det är din tur.
 5. Betala med kort
  Glöm inte att ta med dig legitimation.
Grönt draperi

Vaccination hos Doktor24

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination med grundskydd

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen