Hoppa till innehållet

Därför behöver du fylla på grundskyddet

Visste du att du behöver fylla på ditt grundskydd mot difteri, stelkramp och kikhosta vart 20:e år? Om inte, så är du inte ensam. 

– Alla känner inte till att skyddet i barnaåldern avtar med tiden eftersom varken information eller påminnelse skickas ut. Har det gått mer än 20 år efter den senaste dosen är det dags att fylla på för att säkerställa ett fortsatt skydd, säger Rolf Gustafson, läkare och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi på Doktor24.

Därför behöver du fylla på grundskyddet

Vad är grundskydd?

Stelkramp, difteri, kikhosta, polio, pneumokocker, påssjuka, röda hund, mässling, hepatit b, rotavirus och hpv. Det är sjukdomarna som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige. Som barn vaccineras du mot dessa – du får ett så kallat grundskydd. Skyddet räcker livet ut för några av sjukdomarna men för bland annat difteri, stelkramp och kikhosta behöver du fylla på.

Nu kan du fylla på ditt grundskydd via smidig tidsbokning hos en av våra erfarna sjuksköterskor på 60 apotek runt om i landet.

Varför behöver jag fylla på grundskyddet?

Rolf Gustafson, läkare och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi på Doktor24, menar att oavsett om du ska ut och resa eller inte så är det viktigt att ha ett skydd mot dessa sjukdomar.

– Stelkrampsbakterier finns exempelvis i jord. Även den minsta sårskadan kan bli en ingångsport för dessa bakterier som kan orsaka livshotande infektioner, säger han och fortsätter:

– Difteri smittar via saliv och kan också vara en livshotande sjukdom. Om du är vaccinerad mot difteri så har du själv ett skydd, men du bidrar även till att skydda andra. Om tillräckligt många personer vaccinerar sig så kan inte smittan få fäste och därmed inte spridas vidare – en så kallad flockimmunitet uppnås.

Grundskyddsvaccin

 • Påfyllnadsdosen består av en spruta och ger skydd mot difteri, stelkramp och kikhosta.
 • För fullt skydd rekommenderar Folkhälsomyndigheten att fylla på vart 20:e år.
 • Vanligast är ta sin första påfyllnadsdos i 30-årsåldern.

Vaccinera dig hos Doktor24 på Apoteket

Nu kan du vaccinera dig via smidig tidsbokning hos en våra erfarna sjuksköterskor på 60 apotek runt om i landet. Vissa apotek erbjuder även tidsbokning.

Så går det till:

  1. Hitta ditt närmaste apotek
   På vissa orter finns vaccinationstjänsten på flera apotek.
  2. Se öppettider
   Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider.
  3. Besök Apoteket & ta en kölapp
   Vår sjuksköterska hämtar dig när det är din tur.
  4. Betala med kort eller Swish på plats
   Glöm inte att ta med dig legitimation. Varmt välkommen åter!

Vaccinationsrådgivning

Har du frågor som gäller vaccinationer? Prata direkt med våra sjuksköterskor på telefon.

Ring vaccinationsrådgivningen på telefonnummer: 010-410 23 19
Vi ringer upp dig inom 24 timmar.

Redaktör: Lycke Ramel, Content Producer, Doktor24

Granskad av: Rolf Gustafson, Medical Director Vaccines, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen