Hoppa till innehållet

Vaccinera ditt barn mot vattkoppor

Utslag, feber och huvudvärk. Tre symtom på vattkoppor, en infektionssjukdom som drabbar de allra flesta någon gång i livet. Vattkoppor är smittsamt och sprids snabbt bland förskole- och skolbarn. För vissa personer rekommenderas vaccin.

Vattkoppor smittar från person till person, främst via luften runt den som är sjuk. Smittsamheten är mycket hög redan någon till några dagar innan de vätskefyllda blåsorna uppstår. Därför är det vanligt att hela förskole- och skolklasser smittas.

Efter genomgången infektion kan du inte få vattkoppor igen. Men sjukdomen ligger latent kvar i kroppen och kan för vissa personer blossa upp och orsaka bältros. Läs mer om bältros här.

Symtom på vattkoppor

Vanliga symtom är:

 • Feber
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Utslag

Vattkoppor brukar börja med feber, huvudvärk och trötthet för att efter några dagar övergå till utslag. Utslagen uppkommer oftast först på överkroppen för att därefter spridas till andra kroppsdelar. Utseendet på utslagen varierar och brukar först likna röda prickar, knottror eller blåsor med vätska i som därefter bildar sårskorpor och små ärr. Det är vanligt att utslagen kliar.

Hur många utslag som bildas varierar från person till person. Du kan få enstaka eller massvis. De kan även komma i omgångar, på kropp såväl som på slemhinnor.

Vaccin mot vattkoppor

Vaccin rekommenderas till:

 • Barn med underliggande sjukdom/nedsatt immunförsvar (exempelvis maligna sjukdomar och kronisk njursjukdom), dock alltid efter en bedömning av läkare.
 • Familjemedlemmar och nära vänner till barn med underliggande sjukdom/nedsatt immunförsvar

Vi erbjuder vaccin till:

 • Barn från 1 års ålder
 • Ungdomar och vuxna

De flesta barn utvecklar antikroppar mot viruset redan efter en dos. Det rekommenderas dock 2 doser med minst 4 veckors mellanrum för att säkerställa ett bra och långvarigt skydd mot vattkoppor. Om du insjuknar trots vaccination blir besvären betydligt lindrigare.

Vaccin mot vattkoppor rekommenderas inte till dig som har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller läkemedelsbehandling, är gravid eller ammar.

Vaccinera dig hos Doktor24

Du kan enkelt vaccinera dig hos Doktor24 på utvalda apotek runt om i landet.

Så går det till:

 1. Hitta ditt närmsta apotek
  På vissa orter finns vaccinationstjänsten på flera apotek.
 2. Se öppettider för drop-in
  Tänk på att öppettiderna för vaccination kan skilja sig från apotekets öppettider.
 3. Fyll i en hälsodeklaration
  Innan ditt besök behöver du svara på några frågor om din hälsa. I hälsodeklarationen anger du även vilket vaccin ditt besök gäller. Fyll i en hälsodeklaration för alla som ska vaccinera sig.
 4. Ta en kölapp
  Sjuksköterskan hämtar dig när det är din tur, se till att du är där i tid.

Ha gärna legitimation och betalkort redo.

Betalningen sker under besöket med kort eller swish. Vi kan inte ta emot kontant betalning.

Vad är vattkoppor?

Vattkoppor är en smittsam virussjukdom som ofta orsakar feber och utslag på kroppen. Vanligast är det bland förskole- och skolbarn. Du kan endast få vattkoppor en gång i livet, men efter genomgången infektion ligger viruset latent kvar i kroppen och kan orsaka infektionssjukdomen bältros.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Vaccination mot vattkoppor

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen