Hoppa till innehållet

Behandla ögoninflammation hos barn

Har ditt barn röda och svullna ögon som gör ont och varar? Ögoninflammation är vanligt hos barn i samband med förkylning och går ofta över av sig själv inom 5 dagar.

Här delar vi med oss av tips på vad du kan göra för att behandla barnets ögoninflammation och se till att resten av familjen inte blir smittade.

Tvätta händerna med tvål

Så behandlar du ögoninflammation

1. Rengör med fuktad kompress

Det är bra att tvätta bort varet i barnets ögon. Det gör du enklast med mjukt papper eller en kompress som du fuktat i ljummet vatten. För att undvika att dra in bakterier i ögat ska du alltid tvätta från barnets yttre ögonvrå till den inre (mot näsan).

Om barnets ögon klibbar ihop på morgonen kan du lägga en blöt bomullstuss/kompress på ögat. Fukten gör att det stelnade varet löses upp och blir lättare att torka bort.

Tips! Tvätta med engångsartiklar som du sedan slänger för att minska smittorisken.

2. Var noga med handhygienen!

Ögoninflammation är väldigt smittsamt och sprids snabbt när barnet petar i och kring ögat. Därför är det extra viktigt att hela familjen är noga med handhygienen och tvättar händerna med tvål och vatten.

Tips! Se till att de som är drabbade av ögoninflammation har separata handdukar.

3. Tvätta örngott och leksaker

Även andra föremål som utgör en smittorisk kan vara bra att rengöra. Tvätta barnets örngott, snuttefilt och handdukar oftare än vanligt. Om det går att rengöra favoritleksakerna är det också en god idé.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård

Fakta om ögoninflammation

Ögoninflammation eller konjunktivit beror ofta på virus- eller bakterieinfektion och är en av de vanligaste ögonsjukdomarna. Barn kan få ögoninflammation i samband med en förkylning.

Vanliga symtom på ögoninflammation:

  • Ögat blir rött och svullet
  • Det skaver eller svider i ögat
  • Det bildas var i ögat

Läs mer om ögoninflammation

När ska jag söka vård för ögoninflammation?

– Sök vård om barnets ögoninflammation inte går över inom 5 dagar eller om den är kraftig och det bildas mycket var. Du kan kontakta oss på Doktor24 för att få hjälp med bedömning och behandling via din mobil eller dator, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

Vad kostar det att träffa läkare online?

– Ett läkarbesök kostar 100 kr från det år du fyller 20. Frikort gäller. Vi tar i dagsläget bara emot barn över 1 år.

Läs mer om hur ett digitalt läkarbesök går till

Hur länge ska barnet vara hemma från förskolan efter ögoninflammation?

– Du bör vänta tills ögonen inte är variga och den värsta inflammationen gått ner. Om ögonen är lite kladdiga på morgonen, men inte under resten av dagen, och barnet mår bra i övrigt är det okej att vara på förskolan, säger Sanna Siljeholm.

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Granskare: Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen