Hoppa till innehållet

Behandla ögoninflammation hos barn

Har ditt barn röda och svullna ögon som gör ont och varar? Ögoninflammation är vanligt hos barn i samband med förkylning och går ofta över av sig själv inom 5 dagar.

Här delar vi med oss av tips på vad du kan göra för att behandla barnets ögoninflammation och se till att resten av familjen inte blir smittade.

Behöver du rådgivning och behandling av läkare? Våra läkare hjälper dig direkt i mobilen dygnet runt.

ögoninflammation barn

Symtom på ögoninflammation hos barn

Ögoninflammation är en vanlig åkomma bland både barn och vuxna. För barn är det extra vanligt, eftersom de ofta är i nära kontakt med andra barn och därmed ökar risken för smittspridning. Symtomen på ögoninflammation hos barn varierar beroende på orsaken till inflammationen. Vanliga tecken på ögoninflammation hos barn är:

 • Rodnad i ögat
 • Kliande och rinnande ögon
 • Känsla av grusighet i ögat
 • Bildandet av var och kladdighet kring ögonen
 • På morgonen kan ögonen vara fastklistrade och svåra att öppna

6 tips när ditt barn har ögoninflammation

Ögoninflammation är en vanlig åkomma hos barn, och det kan vara svårt och obekvämt för både barnet och föräldrarna. Här är 6 användbara tips som kan hjälpa dig som förälder att underlätta för ditt barn och hjälpa till med snabb läkning.

 • Rengör med fuktad kompress

Det är bra att tvätta bort varet i barnets ögon. Det gör du enklast med en kompress som du fuktat i ljummet vatten. För att undvika att dra in bakterier i ögat ska du alltid tvätta från barnets yttre ögonvrå till den inre (mot näsan).

Om barnets ögon klibbar ihop på morgonen kan du lägga en blöt kompress på ögat. Fukten gör att det stelnade varet löses upp och blir lättare att torka bort.

Tips! Tvätta med engångsartiklar som du sedan slänger för att minska smittorisken.

 • Tvätta händerna ofta och grundligt

För att förhindra spridning av ögoninflammation och för att hjälpa ditt barn att återhämta sig snabbare är det viktigt att tvätta händerna ofta och noggrant. Använd tvål och vatten i minst 20 sekunder varje gång du tvättar händerna.

 • Använd ögondroppar och salva regelbundet

Följ läkarens order och dosera ögondroppar eller salva korrekt, var noga med att använda det under den tid som rekommenderas. Om ditt barn har svårt att öppna ögonen, var försiktig när du applicerar läkemedlet.

 • Tvätta örngott och leksaker

Även andra föremål som utgör en smittorisk kan vara bra att rengöra. Tvätta barnets örngott, snuttefilt och handdukar oftare än vanligt. Om det går att rengöra favoritleksakerna är det också en god idé.

 • Förhindra klåda

Se till att hålla dina barns naglar korta och förhindra att de rör ögonen onödigt mycket.

 • Be om hjälp

Om du inte är säker på hur du kan hjälpa ditt barn eller om sjukdomen inte försvinner bör du söka vård.

Tvätta händerna med tvål

Behandling av ögoninflammation hos barn

Hur ögoninflammation behandlas hos barn beror på orsaken till inflammationen. Oftast räcker det med ögondroppar eller salva för att behandla ögoninflammation hos barn. Du kan kontakta oss på Doktor24 för att få hjälp med bedömning och behandling via din mobil eller dator.

Så undviker du ögoninflammation

Som förälder kan du vidta flera förebyggande åtgärder för att minska risken för att ditt barn drabbas av ögoninflammation.

 • God handhygien

En av de viktigaste åtgärderna för att förhindra ögoninflammation är god handhygien. Se till att både du och ditt barn tvättar händerna ordentligt och regelbundet med tvål och vatten, särskilt efter att ni har varit ute på offentliga platser eller träffat personer med sjukdomssymtom.

 • Undvik ögonkontakt med smutsiga händer

Instruera ditt barn att inte röra ögonen med smutsiga händer. Att röra vid ögonen med smutsiga händer kan öka risken för smittspridning.

 • Använda rätt hygienprodukter

Se till att ditt barn använder sina egna handdukar och ansiktshanddukar. Att dela handdukar och hygienprodukter kan sprida bakterier och virus som kan orsaka ögoninflammation.

 • Undvik kontakt med sjuka personer

Försök att undvika kontakt med personer som har aktiv ögoninflammation eller andra typer av ögoninfektioner.

 • Hantera kontaktlinser korrekt

Om ditt barn använder kontaktlinser är det viktigt att de hanteras på ett hygieniskt sätt. Se till att ditt barn rengör sina kontaktlinser noggrant och byter dem i enlighet med råd från optikern eller ögonläkaren.

Då ska du söka vård

Sök vård om barnets ögoninflammation inte går över inom 5 dagar eller om den är kraftig och det bildas mycket var. Du kan kontakta oss på Doktor24 för att få hjälp med bedömning och behandling via din mobil eller dator.

Hur länge ska barnet vara hemma från förskolan efter ögoninflammation?

Du bör vänta tills ögonen inte är variga och den värsta inflammationen gått ner. Om ögonen är lite kladdiga på morgonen, men inte under resten av dagen, och barnet mår bra i övrigt är det okej att vara på förskolan.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt. Alla vård besök vård barn är kostnadsfria.

Sök vård
Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen