Hoppa till innehållet

Behandla springmask hos barn

Springmask är en tarmparasit som brukar kallas mask i magen. Det är en ofarlig men smittsam infektion som är vanligast hos barn i förskoleåldern. 

1. Läkemedel mot springmask

Behandlingen består av en tablett som du vanligtvis kan köpa receptfritt på apoteket.

Det här ska du tänka på under behandlingen:

 • Behandlingen dödar maskar och larver men inte ägg. Upprepa därför behandlingen efter 2 veckor för att undvika att du blir smittad igen av ägg som har överlevt i hemmet.
 • Behandla hela familjen även om inte alla har symtom för att förhindra att smittan sprids. Man kan vara smittad utan att ha symtom.
 • Om du eller ditt barn har svårt att svälja tabletter kan du krossa tabletten och blanda i yoghurt. Du kan också lösa upp tabletten i vatten och ge med en doseringsspruta till riktigt små barn.
 • När bajset återfår sin normala färg igen har medicinen lämnat kroppen är maskar och larver döda. Nu är du smittfri med det gäller att inte få i sig nya ägg.

Tips! Tugga inte tabletten eftersom den kan missfärga dina tänder.

2. Var noga med hygienen

För att undvika smittspridning och att bli smittad igen under tiden du behandlar dig och din familj är det viktigt med extra noggrann hygien. Detta är extra viktigt om ni inte kan behandlas med läkemedel av olika skäl:

 • Tvätta händerna med tvål och vatten efter varje toalettbesök och innan varje måltid. Ha en egen handduk som du också tvättar ofta eller använd pappershanddukar.
 • Klipp naglarna korta.
 • Försök att hjälpa ditt barn att sluta att bita på naglarna och att sluta att suga på tummen om de drabbas av maskinfektion ofta.
 • Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen varje dag. Tvätta gärna med flytande tvål.
 • Sov i pyjamas eller tajta byxor. Byt underkläder och pyjamas varje dag.

 

3. Städa bort äggen

Springmaskens ägg sprids till kläder och lakan och via händer till leksaker, mattor, möbler och runt om i ditt hem. Äggen kan överleva i 2-3 veckor utanför kroppen och kan under den tiden smitta flera personer i omgivningen. Därför är det viktigt att vara noga med att städa, tvätta och rengöra hemmet.

 • Byt sängkläder ofta.
 • Tvätta sängkläder, handdukar, underkläder och pyjamas så fort som möjligt, helst samma dag som de byts.
 • Tvätta även gosedjur och andra tygleksaker i så varmt vatten som möjligt.
 • Rengör toaletter och handfat varje dag. Dammsug och dammtorka badrum och sovrum ofta.
 • Tvätta husdjur för att få bort eventuella ägg från pälsen.

Springmask

Springmask är en tarmparasit som lever och förökar sig i människans mag-tarmkanal. När du har fått i dig maskens ägg kläcks dom till larver i tunntarmen. Efter 3-4 veckor vandrar maskhonorna ner genom tjocktarmen till ändtarmsöppningen där dom lägger nya ägg.

Det vanligaste och ofta enda symtomet på springmask är intensiv klåda i stjärten. Klådan är värst på kvällar och nätter då maskarna är mest aktiva.

Få snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Sök vård

Kan springmask gå över av sig själv?

Springmask kan gå över av sig själv då honan dör efter att ha lagt sina ägg, men behandling brukar rekommenderas eftersom det är lätt att smittas igen genom att få i sig springmaskens ägg via munnen.

Äggen kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen och sprids via fingrar, ytor, leksaker, underkläder och sängkläder och är smittsamma i flera veckor.

Tecknad illustration av en psykolog

Få rådgivning av sjuksköterska

Sök vård

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen