Hoppa till innehållet

Så skyddar du dina barn mot solen

Barns hud är känsligare för solens strålar än vuxnas. Så skyddar du de små från farlig strålning.

De flesta vet att solljus innehåller ultraviolett strålning som är den huvudsakliga orsaken till hudcancer. Men alla har inte koll på att barns hud är mycket känsligare än vuxnas då den är tunnare och inte innehåller lika mycket pigment.

– Spädbarn, det vill säga barn under ett år, har nästan inget skydd mot solens strålar och ska helst inte alls vara i direkt solljus. Även i skugga finns viss UV-strålning. Det bästa solskyddet för dem är kläder, hatt och solglasögon. Det som komplement till skuggande skydd i form till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen, säger Susanna Siljeholm, allmänläkare hos Doktor24.

Solkräm är givetvis också viktigt men bör användas likt ett extra skydd där kläder inte täcker, SPF är ingen helhetslösning. Vattenfast solkräm, särskilt anpassad för barn med hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) rekommenderas varmt.

– Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Om man är utomhus mitt på dagen kan man försöka vara på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar.

Solråd för barn upp till ett år

  • Använd tunna kläder som täcker hela kroppen och solhatt.
  • Skugga barnet med parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen.
  • Skydda krypande barn med solskyddsmedel med minst SPF 30 eller högre på de delar av kroppen som inte täcks med kläder.
  • Håll barnet inomhus eller i skugga mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast.

Solråd för barn äldre än ett år

  • Använd i första hand kläder och solhatt som solskydd.
  • Använd solskyddsmedel till de delar av kroppen som inte täcks av kläder.
  • Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.

Vad händer i huden då den blivit bränd?

– Ju längre tid i solen desto större är risken att bränna sig. Det första tecknet på en akut solskada är rodnad och stickningar i huden. Det blir en inflammation. Man kan även få en svullnad i huden och en smärta som liknar den man kan få vid en vanlig brännskada.

”Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta, speciellt i yngre år, och att drabbas av malignt melanom”

– Vad som skett är att huden utsatts för mer UV-strålning än den har kunnat bygga upp skydd mot. Det som händer i cellerna är att arvsmassan, ditt DNA, skadas. Huden har reparationsmekanismer, men om solskadorna är många och sker under flera år så räcker inte reparationerna till. Det innebär att cellerna kan börja växa mer okontrollerat.

Ökar risken för hudcancer om man bränt sig som barn?
– Ja, den ökar om man bränner sig flera gånger som barn. Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta, speciellt i yngre år, och att drabbas av malignt melanom som är den farligaste formen av hudcancer. Hos personer med ljus eller fräknig hy är risken störst. Mycket tid i solen ökar också risken för flera typer av hudcancer, även om du inte bränner dig.

När behöver man söka vård?
– Om barnet har bränt sig eller mår dåligt av för mycket sol bör man kontakta en läkare. Doktor24 finns tillgängliga dygnet runt.

Kan barn få D-vitaminbrist om man skyddar de ”för” väl?

–Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin, så du behöver inte vara ute i solen länge. Det räcker med att händer och ansikte utsätts för solstrålar i ungefär 20 minuter om dagen, avslutar Susanna Siljeholm.

Snabb hjälp

Träffa läkare, psykologer och sjuksköterskor. Dygnet runt, livet runt.

Tecknad illustration av en psykolog

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Granskare: Specialistläkare i Allmänmedicin, Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen