Hoppa till innehållet

Bältros – Fyra vanliga missuppfattningar

Bältros är en smärtsam virussjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer som långvarig smärta, dödlig hjärninflammation och förhöjd risk för stroke. Trots att 1 av 3 svenskar drabbas är många okunniga om sjukdomen och hur man skyddar sig. Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och vaccinationsexpert på Doktor24, möter många människor som har frågor om bältros. Nedan hjälper han oss att lista några vanliga missuppfattningar.

1. Jag har aldrig haft vattkoppor så jag kan inte få bältros! 

Svar: 99 procent av alla över 50 år har antikroppar mot vattkoppor och kan sålunda drabbas. Många får vattkoppor tidigt i livet, därför kan det vara svårt att minnas om du haft vattkoppor någon gång. Är du osäker på om du haft vattkoppor kan du alltså anta att du sannolikt haft vattkoppor och därför kan få bältros senare i livet.

2. Man kan bara få bältros en gång i livet! 

Svar: Man kan tyvärr få sjukdomen flera gånger. Många tror att det inte är nödvändigt att vaccinera sig mot sjukdomen om de redan drabbats av bältros en gång, men genom att vaccinera dig efter en bältrosinfektion får du alltså ett skydd från att drabbas igen.

3. Bältros drabbar bara gamla och sjuka! 

Svar: Det är falskt, vem som helst kan drabbas även om de flesta är över 50 år. Risken ökar om man har nedsatt immunförsvar, vilket alla kan få i perioder av annan sjukdom eller stress. Ett exempel på detta som många känner till är Justin Bieber som under 2022 drabbades av temporär ansiktsförlamning till följd av bältros.

4. Bältros är smärtsamt men inte farligt! 

Svar: Det stämmer tyvärr inte, bältros kan leda till allvarliga och långvariga hälsoproblem. Den vanligaste komplikationen, som drabbar ca 20%, är svår smärta i månader eller till och med år. Andra komplikationer är lunginflammation, hjärnhinneinflammation och förhöjd risk för stroke. Bältros i ansiktet kan leda till blindhet. Dessutom dör ca 10 personer varje år av hjärninflammation som är en komplikation.

Det enda sättet att skydda sig är att vaccinera sig. Sverige tillhör också ett av få länder som har tillgång till den bästa sortens vaccin som har visat sig ge ett mycket gott och långvarigt skydd.

Rolf Gustafson en läkare

Vaccinationsexpertens uppmaning

– Jag uppmanar alla över 50 år att unna sig ett skydd mot bältros, speciellt eftersom vi i Sverige har tur och har tillgång till ett effektivt och säkert vaccin som gör att du slipper att insjukna, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och vaccinationsexpert på Doktor24.

Fakta om bältros:

Bältros, (herpes zoster) är en infektionssjukdom som kan drabba de som tidigare haft vattkoppor och yttrar sig i form av smärtsamma hudutslag. Vanligast är utslag på bröstkorgen, buken eller i ansiktet. Risken ökar i takt med den naturliga försämringen av immunsystemet som följer med stigande ålder: två tredjedelar av alla som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros. Typiska symptom, 1-5 dagar innan utslaget, kan vara smärta, klåda, stickningar eller domningar. Utslagen formar ofta ett bälte på antingen vänster eller höger kroppshalva och orsakar en smärta som beskrivs som värkande, brännande, huggande eller stötliknande. Vanligast är att utslagen sitter på bröstkorgen, buken eller i ansiktet. Även huvudvärk, feber och allmän sjukdomskänsla kan vara symptom. Därefter bildas blåsorna, för att inom 7 till 10 dagar bli till sårskorpor. Huden återhämtar sig normalt inom 2 till 4 veckor.

Det finns inget botemedel mot bältros men det finns antiviral behandling som förebygger komplikationer och påskyndar återhämtningen. För att dessa läkemedel ska ge bästa effekt krävs det att den behandlingen påbörjas redan inom 72 timmar efter att de första blåsorna på huden debuterat.

Grönt draperi

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Tecknad illustration av en psykolog

Vaccination mot bältros

Boka tid

Granskad av: Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi på Doktor24

Relaterade artiklar

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen