Hoppa till innehållet

Bältros visar ingen hänsyn

Är du marathonlöpare? Då kan du få bältros.
Skryter du om hur sällan du är sjuk? Då kan du få bältros.
Gillar du glass? Då kan du få bältros.

Bältros tar ingen hänsyn till om du är fysiskt aktiv, om du aldrig blir förkyld eller hur pigg du känner dig. Kroppen smittar sig själv med viruset som orsakar bältros och din risk att drabbas ökar efter 50 år ålder, oavsett livsstil och hälsotillstånd.

Vem får bältros?

99% av alla vuxna kan drabbas av bältros. Alla som någon gång i livet har haft vattkoppor kan få bältros. 99% av alla vuxna människor har haft vattkoppor.

Viruset från vattkopporna vilar kvar i kroppen resten av livet och i takt med att vi blir äldre försämras vårt immunförsvar successivt och risken att drabbas av bältros ökar markant efter 50 års ålder. Efter att du fyllt 50 år är immunförsvaretförsvagat till den nivå att kroppen nu har svårare att hålla tillbaka viruset från vattkoppor som vilat i kroppen stora delar av livet. När viruset re-aktiveras uppstår bältros.

Även yngre och barn kan få bältros. Detta är däremot väldigt ovanligt. Vanligast förekommande är bältros hos personer över 50 år. Barn och yngre rekommenderas därför inte vaccin mot bältros.

En närbild på en äldre kvinna och en äldre man som ler mot varandra.

Minska risken att bli sjuk i bältros

  • Vaccinera dig mot bältros
    Det mest effektiva sättet att skydda dig mot bältros är att vaccinera dig mot sjukdomen. Det finns idag vaccin som skyddar upp till 90%.
  • Vaccination mot vattkoppor
    Om du tidigt i livet vaccinerats mot vattkoppor (innan du haft vattkoppor) är risken mindre att du drabbas av bältros senare i livet. Är du vaccinerad mot vattkoppor kan du drabbas av bältros även om du aldrig har haft sjukdomen vattkoppor, däremot är risken inte lika stor som om du haft en fullgången vattkoppsinfektion.
Rolf Gustafson

Så känns bältros

Vi har pratat med Doktor24:s vaccinationsexpert Rolf Gustafson som år 2021 drabbades av bältros. Han delar med sig av sin upplevelse och reder ut vad bältros är och hur sjukdomen kan yttra sig.

– Trots att jag genomlidit njursten och ryggoperationer är bältros det mest smärtsammaste jag varit med om. Det kändes som att någon hällde frätande saltsyra på kroppen samtidigt som någon med hjälp av ett stämjärn och hammare försökte slå sig genom bröstkorgen. Det gjorde extremt ont, säger Rolf.

Grönt draperi

Sveriges största vaccinationsmottagning

Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Vaccination mot bältros

Boka tid

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen