Rolf drabbades av bältros
Vi har pratat med Doktor24:s vaccinationsexpert Rolf Gustafson som år 2021 drabbades av bältros. Han delar med sig av sin upplevelse och reder ut vad bältros är och hur sjukdomen kan yttra sig.
Vad är bältros
Bältros (herpes zoster) orsakas av samma virus som i barnaåren ger vattkoppor. När du haft vattkoppor så övergår virus till en slumrande form som vilar ryggmärgen. Där hålls det i schack av vårt immunförsvar.
– I takt med att vi blir äldre eller att vi drabbas av sjukdomar som dämpar vårt immunförsvar så ökar risken att detta virus ”vaknar till liv” och sprider sig från ryggmärgen mot huden. Bältros drabbar oftast ett begränsat hudområde på en kroppshalva – som ett band eller bälte, säger Rolf Gustafson.
Vem drabbas av bältros?
Cirka 30.000 personer drabbas av bältros i Sverige varje år. Man uppskattar att var fjärde person drabbas någon gång i livet. Risken ökar från cirka 50 års ålder och av alla som är 85 år eller äldre så har hälften haft bältros. Tyvärr kan man få bältros mer än en gång.
Risken för att få bältros ökar med stigande ålder. Risken är också större om du har en autoimmun sjukdom som exempelvis olika reumatiska åkommor. Risken ökar också om du har diabetes, astma eller KOL eller har någon sjukdom eller läkemedelsbehandling som dämpar immunförsvaret.
Symtom på bältros
Bältros brukar börja som en brännande smärta på ett hudområde. Samtidigt kan du också uppleva en allmän sjukdomskänsla och kanske feber. Efter några dagar uppstår små blåsor inom det drabbade hudområdet där huden också är röd. Smärtan i det drabbade hudområdet är brännande och kan ibland bli mycket stark. Huden blir också känslig för beröring. Oftast drabbas bålen men bältrosblåsor kan ibland sätta sig i ansiktet och drabba ögonen.
Vanliga symtom på bältros:
- Hudutslag som är smärtsamma och brännande.
- Vätskefyllda blåsor.
- Allmänt sjukdomstillstånd.
- Ont i huvudet.
- Överkänslig för beröring.
- Pirrande känsla i huden.
Drabbades själv av bältros
Rolf är läkare och väl medveten om sjukdomen. Ändå sköt han vaccinationen mot bältros framför sig. Något som han starkt ångrade sig när de första brännande blåsorna uppstod.
– Trots att jag genomlidit njursten och ryggoperationer är bältros det mest smärtsamma jag varit med om. Det kändes som att någon hällde frätande saltsyra på kroppen samtidigt som någon med hjälp av ett stämjärn och hammare försökte slå sig genom bröstkorgen. Det gjorde extremt ont, säger Rolf.
Komplikationer
Cirka 20 procent av de som fått bältros löper en risk att drabbas av det som kallas postherpetisk neuralgi (PHN), som är ett smärttillstånd i det drabbade hudområdet och som varar i minst 3 månader, ibland till och med årsvis. Det finns även risk för hjärnhinneinflammation. Första tiden efter det du drabbats av bältros finns också en förhöjd risk för stroke eller hjärtinfarkt.
– En del får ett smärttillstånd som sitter i mer än tre månade i hudområdet som drabbats. En slags fantomsmärta som känns som om man rullat sig i brännässlor eller värre än så. Har man otur kan man också bli blind som en komplikation av bältros i ansiktet, berättar Rolf.
Vaccin mot bältros
Shingrix
Sedan några år tillbaka har vi i Sverige tillgång till ett vaccin som heter Shingrix. Detta vaccin innehåller ett inaktiverat smittämne och kan därför ges även om man har ett nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller läkemedelsbehandling.
Detta vaccin är godkänt från 50 års ålder och ges med 2 doser med 2 månaders mellanrum. Skyddseffekten efter 2 doser överstiger 90 procent, även i hög ålder, och sitter i under många år.
Det ska du göra om du får bältros:
- Sök vård omgående. Behandlingen ska sättas in inom 72 timmar efter första utslaget uppstår för att ha full effekt.
- Vanliga receptfria läkemedel har ingen effekt på smärtan. Det finns speciella mediciner som kan ge lindring men ibland kan till och med en smärtblockad som bedövar nerverna som går från ryggmärgen ut mot huden vara nödvändigt.
- Ha luftiga kläder som inte tycker mot huden.
- Håll huden ren och tvätta utslagen dagligen. Det hjälper till att minska risken för infektion.
Då ska du söka vård
Drabbas du av bältros ska du kontakta sjukvården. Om du får hjälp med behandling inom 72 timmar från första blåsorna kan antiviral behandling dämpa sjukdomsförloppet, annars har behandlingen ingen effekt. Har man blåsor i ansiktet, nedsatt immunförsvar eller har mycket ont ska du kontakta sjukvård även om det gått mer än 72 timmar.
– Drabbas man av bältros ska man söka vård så snart som möjligt. Tiden är kritisk för behandlingen. För att bromsa sjukdomsförloppet ska behandlingen sättas in inom tre dagar efter de första utslagen syns, säger Rolf.
Sveriges största vaccinationsmottagning
Hos oss kan du enkelt vaccinera dig mot exempelvis TBE, bältros och stelkramp. Vi hjälper dig på över 60 apotek i hela landet. Se alla vaccinationer och priser.
Granskad av: Rolf Gustafson, Specialistläkare, Doktor24