Hoppa till innehållet

Svårt att få stånd – så behandlar du impotens

Tillfällig impotens eller erektionsproblem är vanligt och kan kännas väldigt jobbigt för den som drabbas. Ofta är det psykiska faktorer som stress eller prestationsångest som gör att det är svårt att få stånd. Vi listar de vanligaste sätten att behandla impotens på.

Om du har svårt att få stånd och inte vet vad det beror på är det viktigt att undersökas innan behandling sätts in för att utesluta medicinska orsaker som till exempel diabetes. Beroende på om impotensen orsakas av en sjukdom eller om det beror på psykologiska faktorer finns det generella tips och olika behandling att prova:

 

1. Prata om det!

Prestationsångest, oro eller nervositet är vanligt i början av en relation. I takt med att ni blir tryggare med varandra brukar detta gå över av sig själv. Om du hamnar i en ond cirkel och inte kan genomföra eller njuta av sex kan du få hjälp av en sexolog eller på ungdomsmottagningen om du är under 23 år.

  • Samtalsterapi brukar ge god effekt om det är psykiska faktorer som ligger bakom besvären.
  • Om du varit i en relation länge när problemen uppstår kan det vara andra faktorer som spelar in. Fundera över om sexet blivit slentrianmässigt, om lusten saknas i er relation eller om det finns höga förväntningar på hur ofta eller länge ni ska ha sex.
  • Var inte rädd för att prata om det! Sex och lust är ämnen som kan kännas jobbiga att ta upp, men upplevs ofta som en lättnad efteråt.

 

2. Ändra dina levnadsvanor

För att få bättre stånd och förebygga att drabbas av impotens är det bra att se över sin livsstil:

  • Dra ner på alkohol och rökning: Både alkohol och rökning kan minska din potens.
  • Träna regelbundet: fysisk aktivitet ökar blodflödet och kan ge positiv effekt på erektionen.
  • Minska på stress: Stress har en negativ effekt på potensen. Försök se över ditt liv och om du kan minska stressen i vardagen.

 

3. Hjälpmedel

Pubisring eller vakuumerektionspump är exempel på hjälpmedel som kan ge hårdare stånd som håller längre.

Kan man få läkemedel mot impotens?

Det finns läkemedel som förstärker förmågan att få stånd som du kan ta i samband med samlag. För att läkemedel utskrivet behöver du träffa en läkare som utreder orsaken till besvären.

– Vid impotens är det alltid viktigt att utreda om det finns någon bakomliggande sjukdom. Tyvärr är det många unga killar som tycker det känns jobbigt att söka vård och försöker köpa tabletter på annat sätt, trots att orsaken till besvären inte utredda, säger Sanna Siljeholm, Specialistläkare i Allmänmedicin.

Hur kan Doktor24 hjälpa?

Vi på Doktor24 kan hjälpa till med rådgivning.Om du har ett befintligt läkemedelsrecept mot erektionsbesvär kan du få hjälp att förnya det digitalt. Vi gör alltid en bedömning av dina besvär.

Få snabb hjälp

Få hjälp med bedömning, rådgivning och behandling. Dygnet runt.

 

Sök vård

Vad är impotens?

Impotens eller erektionsproblem innebär att du har svårt att få stånd eller att behålla ståndet. Tillfälliga besvär beror oftast på psykologiska faktorer som prestationsångest, stress och nervositet. Även livsstil kan spela in. Den vanligaste orsaken till långvarig impotens är sjukdomar som påverkar din blodcirkulation.

Grafisk illustration av läkare och sjuksköterksa med stetoskop

Bedömning, rådgivning & behandling

Träffa läkare

Väntetid mellan 10-15 minuter

Hämta hem appen

För en smidigare vårdupplevelse rekommenderar vi dig att hämta vår app. I appen kan du enkelt söka vård och hantera dina ärenden.

Hämta appen